BTE0040 Packaging Technology

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BTE0040
Ad Packaging Technology
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Ders, öğrencilere ambalaj üretimi ve kullanımının prensipleri, malzemeleri, süreçleri ve temel unsurları hakkında geniş bir bilgi sağlar.

Dersin İçeriği

Gıda ambalaj endüstrisinde, daha sürdürülebilir ve çevre dostu malzemelere olan talep nedeniyle biyolojik olarak parçalanmayan malzemeler bir sorundur; bu nedenle, biyo-nanokompozitler potansiyel bir çözüm sunar. Gıda ambalajındaki nanoteknolojik uygulamalar, ambalajı iyileştirmek için plastik film kaplamaları için nanokompozitler, mikrobiyal kontaminasyonu önlemek için antimikrobiyal nanoemülsiyonlar veya nanomalzemeler ve tüketicileri uyarmak için patojen kontaminasyonunu tespit eden nanosensörler içerir. Nanopartiküllerin ambalaj malzemelerine dahil edilmesi, hafif, dayanıklı ve düşük gaz geçirgenliğine sahip malzemelerin ürünlerin lezzetini ve aromasını korumasına ve böylece raf ömrünün uzatılmasına olanak tanır. Bu ders, geliştirilmiş ambalajlama, aktif ambalajlama ve Akıllı/akıllı ambalajlama ve bunların gıdalara nasıl uygulanacağını kapsayacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İlgili ders notları

Notlar

1. Özoğul, Y., McClements, D. J., Kosker, A. R., Durmus, M., & Ucar, Y. (2019). Nanotechnological Applications. Innovative Technologies in Seafood Processing, 279-301. 2. Coles, R., McDowell, D., & Kirwan, M. J. (Eds.). (2003). Food packaging technology (Vol. 5). CRC press. 3. Nura, A. (2018). Advances in food packaging technology-a review. Journal of Postharvest Technology, 6(4), 55-64.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdaların kalitelerinin muhafazası ve raf ömürlerinin uzatılması bağlamında ambalajlama teknolojilerindeki yenilikleri kavrayabilme ve karşılaşılan sorunlar karısında yenilikçi çözümler edinir.
ÖÇ02 Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme yeteneği kazanır.
ÖÇ03 Ambalajlama teknolojisinin sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu kavrar.
ÖÇ04 Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeleri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanım ve terminoloji dersi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yaygın ambalaj malzemeleri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ambalaj ve ambalaj malzemeleri üreticileri (kağıt, karton, plastik, metal, cam, ahşap) İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Ambalaj veya ambalaj malzemeleri kullanıcıları İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 İleri Paketleme Teknolojisi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Ambalaj nanokompozitler içerir Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 İyileştirilmiş paketleme İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Aktif paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Akıllı/akıllı paketleme Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Biyosensörler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Nanosensörler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ambalaj Geliştirme ve Tasarımı İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ambalajda Trendler ve Gelecekteki Pazarlar İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sürdürülebilirlik ve Kaynak Yönetimi İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.10.2024 12:53