BTE0041 Lactic Acid Bacteria Starter Cultures and Prebiotics, Probiotics and Postbiotics

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BTE0041
Ad Lactic Acid Bacteria Starter Cultures and Prebiotics, Probiotics and Postbiotics
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL


Dersin Amacı / Hedefi

Laktik asit bakteri starter kültürleri, probiyotikler, prebiyotikler ve postbiyotikler hakkında bilgi ve öğretimin yanı sıra edinilen bilgilerin gıda endüstrisinde uygulanması.

Dersin İçeriği

Lactococcus, Streptococcus ve Lactobacillus'u yetiştirmek, saymak ve izole etmek için mikrobiyolojik yöntemler içeren bir laboratuvar kursu. Çeşitli fermente gıdalardan izole edilen LAB başlatıcı, probiyotik suşlarının tanımlanması. Probiyotik bakteriler hakkında bilgi (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus ve bifidobakteriler). Prebiyotik ve postbiyotik hakkında bilgi. Laktik asit başlatıcı ve probiyotik bakteriler arasındaki etkileşimler. Bir modelin stres toleransının analizi. PCR ve jel elektroforezi ile suşa özgü tanımlama.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

İlgili ders notları

Notlar

1. Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, Second Edition (2015) Editor(s): Fernanda Mozzi, Raúl R. Raya, Graciela M. Vignolo Print ISBN:9781118868409 |Online ISBN:9781118868386 |DOI:10.1002/9781118868386 2. Lactic Acid Bacteria Microbiological and Functional Aspects, (2019) Edited By: Gabriel Vinderola, Arthur Ouwehand, Seppo Salminen, Atte von Wright, ISBN 9780815366485, by CRC Press • Lactic Acid Bacteria, Bioengineering and Industrial Applications (2019). Editors: Wei Chen, DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-13-7283-4


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laktik asit bakterilerinin tanımı, morfolojik özelliklerini kavrar.
ÖÇ02 Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Laktik asit bakterilerinin ürettiği antimikrobiyal bileşikleri bilir.
ÖÇ04 Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterilerinin önemini kavrar.
ÖÇ05 Laktik asit bakterilerinin toksisitesi hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 1
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanım ve terminoloji dersi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 LAB yetiştiriciliği ve tanımlaması için kullanılan yaygın laboratuvar yöntemleri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 LAB başlatıcısının tanımlanması ve karakterizasyonu Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Yöntem Seçilmemiş
4 Probiyotik bakteriler hakkında bilgi (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus ve bifidobacteria) İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Çeşitli fermente gıdalardan izole edilen probiyotik suşlar İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Prebiyotik ve postbiyotik hakkında bilgi İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Bir modelin stres toleransının analizi İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 PCR ve jel elektroforezi ile suşa özgü tanımlama Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Lactococcus sp. ve endüstriyel uygulamaları hakkında bilgi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Streptococcus türleri ve endüstriyel uygulamaları hakkında bilgi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Lactobacillus türleri ve endüstriyel uygulamaları hakkında bilgi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Laktik asit başlatıcısı ve probiyotik bakteriler arasındaki etkileşimler Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Laktik asit gıda kaynaklı patojenler arasındaki etkileşimler İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Laktik asit gıda bozulma bakterileri arasındaki etkileşimler İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.10.2024 12:53