BT0128 Laktik Asit Bakterilerinin Biyoteknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0128
Ad Laktik Asit Bakterilerinin Biyoteknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders, laktik asit bakterilerinin çeşitliliği, metabolik ve stres tolerans özellikleri ve yeteneklerinin artırılması için genetik/metabolik mühendislik araçlarının kullanımı temelinde, gıda ve gıda dışı sektörler için farklı organik bileşiklerin üretimi için biyolojik katalizör olarak potansiyellerine ilişkin kısa bir genel bakış sunmayı amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders, LAB suşlarının sınıflandırılmasını ve laktik asit, etanol ve asetik asit biyosentezi için metabolik yollarını özetlemiştir. Ayrıca, fermente süt (yoğurt), peynir, içecekler, ekmek ve hayvansal gıdalar yapmak için çeşitli gıda endüstrilerinde uygulamasını göstermiştir. Ayrıca, LAB tabanlı probiyotiklerin, bakteriyosinlerin, ekzopolisakkaritlerin, biyokoruyucuların geniş spektrumu ve bunların insan sağlığına ilişkin ilgili faydaları da tartışılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İlgili ders notları

Notlar

1. Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, Second Edition (2015) Editor(s): Fernanda Mozzi, Raúl R. Raya, Graciela M. Vignolo Print ISBN:9781118868409 |Online ISBN:9781118868386 |DOI:10.1002/9781118868386 2. Lactic Acid Bacteria Microbiological and Functional Aspects, (2019) Edited By: Gabriel Vinderola, Arthur Ouwehand, Seppo Salminen, Atte von Wright, ISBN 9780815366485, by CRC Press 3. Barcenilla, C., Ducic, M., López, M., Prieto, M., & Álvarez-Ordóñez, A. (2022). Application of lactic acid bacteria for the biopreservation of meat products: A systematic review. Meat Science, 183, 108661. 4. Lactic Acid Bacteria, Bioengineering and Industrial Applications (2019). Editors: Wei Chen, DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-13-7283-4 5. Hatti-Kaul, R., Chen, L., Dishisha, T., & Enshasy, H. E. (2018). Lactic acid bacteria: From starter cultures to producers of chemicals. FEMS microbiology letters, 365(20), fny213. 6. Chen, W. (2019). Lactic Acid Bacteria. Omics and Functional Evaluation., Springer Singapore.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 LAB suşlarının sınıflandırılmasını için biyokimyasal testleri kullanır.
ÖÇ02 LAB suşlarının laktik asit, etanol ve asetik asit biyosentezi için metabolik yollarını araştırır.
ÖÇ03 Laktik asit bakterilerinin gıda sanayinde kullanımı ve bunların oluşturdukları esas ve yan ürünler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 1
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanım ve terminoloji dersi Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Suş gelişimi Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Substrat kullanımı İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Laktik asit proses sınırlamalarının üstesinden gelmek İlgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 LAB ve enzimleri seçici dönüşümler için biyokatalizör olarak Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Aktif ambalajlamada LAB metabolitleri İlgili kaynaklar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Probiyotik ve starter kültür kaynağı olarak laktik asit bakterileri İlgili kaynakları ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Antimikrobiyal ajanların kaynağı olarak laktik asit bakterileri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Vitamin kaynağı olarak laktik asit bakterileri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Enzim kaynağı olarak laktik asit bakterileri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Düşük kalorili tatlandırıcıların kaynağı olarak laktik asit bakterileri Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Laktik asit bakteri fermantasyon ürünlerinin uygulanması İlgili kaynakları ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Laktik Asit Bakterileri ve Tarım ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Endüstrisi İlgili kaynakları ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Laktik Asit Bakterileri ve İlaçlar ve Tıbbi Sağlık Endüstrisi Konuyla ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.08.2024 02:42