SD0645 Akuakültürde stres ve stres yönetimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0645
Ad Akuakültürde stres ve stres yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Ece EVLİYAOĞLU


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri yetiştiriciliğinde stres faktörlerinin neler olduğunu, stres metabolizmasını, stresin bağışıklıkla ilişkisini ve sucul canlılar üzerindeki etkilerini, stres tanımlama metodlarını ve stres yönetim stratejilerini açıklamak.

Dersin İçeriği

Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgi, stresin tanımı ve metabolizması, yetiştiricilikte stres unsurları, stresin balık sağlığına etkisi, antioksidanlar, oksidatif stres, stres tayin yöntemleri, stres yönetim stratejileri

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Schreck, C. B., Tort, L., Farrell, A., & Brauner, C. (2016). Biology of stress in fish. Academic Press. Pottinger, T. G. (2008). The stress response in fish‐mechanisms, effects and measurement. Fish welfare, 32-48. Magnoni, L. J., Martos-Sitcha, J. A., Prunet, P., & Mancera, J. M. (Eds.). (2020). Welfare and Stressors in Fish: Challenges Facing Aquaculture. Frontiers Media SA.

Notlar

Notlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgi verir
ÖÇ02 Stresin tanımını ve mekanizmasını açıklar
ÖÇ03 Yetiştiricilikte stres unsurlarının neler olduğunu açıklar
ÖÇ04 Stresin balıkların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini ve stresin belirlenmesinde kullanılan parametreleri açıklar
ÖÇ05 Stres yönetim stratejilerinin neler olabileceğini açıklar


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri yetiştiriciliği hakkında genel bilgi-1 Ders ile ilgili not ve kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünleri yetiştiriciliği hakkında genel bilgi-2 Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Balık bağışıklık sistemi hakkında genel bilgi -1 Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Balık bağışıklık sistemi hakkında genel bilgi -2 Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Stresin tanımlanması Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Akuakültürde stres faktörleri Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Balıklarda stres metabolizması Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Stresin balık sağlığına etkisi Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Ara ödev dağılımı, genel tekrar Kaynak araştırılması ve okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Oksidatif stres Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Antioksidanlar Kaynak araştırılması ve okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Stresin belirlenmesinde kullanılan metodlar Kaynak araştırılması ve okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Akuakültürde stres yönetimi Ders ile ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel tekrar Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 72
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,88
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.09.2024 10:16