Genel Bilgi
Kod | SD0662 |
Ad | Türkiye’nin Peynir Hazinesi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. DİLEK SAY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı; Türkiye’de üretilen peynirleri sıralama, bu peynirlerin genel özellikleri ve tüketimi ile ilgili temel bilgileri öğrenme ve bu peynirleri üretme becerisi edindirmektir
Dersin İçeriği
Peynirin tarihi, Dünya’da ve Türkiye’de peynir üretimi ve tüketimi, peynirlerin sınıflandırılması, peynirin tanımı ve besin değeri, geleneksel ve endüstriyel peynir üretimi, bölgelere göre geleneksel peynirler, Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirleri, Beyaz peynir, Kaşar peyniri, Tulum peyniri, Lor, Çökelek, Ezine peyniri, Van otlu peyniri üretimi, Örgü peyniri, Sürk, Carra ve Künefe peynir üretimleri, özellikleri ve tüketimleri
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Kamber, U., 2005. Geleneksel Anadolu Peynirleri, 219 s.
Notlar
Hayaloğlu A., Özer, B., Peynir Biliminin Temelleri, 643 s.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Peyniri ve özelliklerini tanımlar |
ÖÇ02 | Peynirlerin besin değerini açıklar |
ÖÇ03 | Standartlara göre peynirleri sınıflandırır |
ÖÇ04 | Peynir yapım aşamalarını ve tekniklerini anlatır |
ÖÇ05 | Bölgelere göre geleneksel peynirleri sıralar |
ÖÇ06 | Türkiye’nin coğrafi işaret almış peynirlerini sıralar |
ÖÇ07 | Türkiye peynirlerinin üretim aşamalarını açıklar |
ÖÇ08 | Türkiye peynirlerinin özelliklerini ve tüketim şekillerini açıklar |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Peynirin tarihi, Dünya’da ve Türkiye’de peynir üretimi ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Peynirlerin sınıflandırılması | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Peynirin tanımı ve besin değeri | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Geleneksel ve endüstriyel peynir üretimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Bölgelere göre geleneksel peynirler | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Türkiye’nin coğrafi işaretli peynirleri | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Beyaz peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kaşar peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Tulum peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Lor ve çökelek peynirlerinin üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Ezine peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Van otlu peynir üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Örgü peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Sürk, Carra peyniri ve Künefe peyniri üretimi, özellikleri ve tüketimi | Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |