Genel Bilgi
Kod | BTE0039 |
Ad | Industrial Applications of Lactic Acid Bacteria and Their Metabolites |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste, laktik asit bakterilerinin genişletilmiş uygulamalarında önemli metabolitler, biyomühendislik ve biyoteknoloji perspektifinden gıda endüstrisi açısından ele alınıp incelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Laktik asit bakterileri (LAB), şeker fermantasyonunun ana ürünü olarak laktik asit sentezleyen heterojen bir tür grubudur. LAB, süt ürünleri, şarap, ekmek, deniz ürünleri ve sebzeler gibi çok çeşitli gıda fermantasyonları için dünya çapında kullanılan endüstriyel açıdan önemli bir mikroorganizma grubudur. Bu derste, LAB'nin fermantasyon süreçlerine adaptasyonu, biyosentetik kapasiteleri ve metabolik çok yönlülükleri, LAB'nin fermente bir gıdada belirli yararlı bileşikleri üretmek, serbest bırakmak ve/veya artırmak için mikrobiyal başlatıcılar olarak uygulanmasını kolaylaştıran başlıca özelliklerden bazılarıdır. Ayrıca, gıda muhafazası için yeni bakteriyosinlerin karakterizasyonu ve kullanımı ve LAB tarafından biyojenik amin üretiminin tespiti, anlaşılması ve kontrolü ele alınacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yoktur
Kaynaklar
1. Wang, Y., Wu, J., Lv, M., Shao, Z., Hungwe, M., Wang, J., ... & Geng, W. (2021). Metabolism characteristics of lactic acid bacteria and the expanding applications in food industry. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 9. 2. Fidan, H., Esatbeyoglu, T., Simat, V., Trif, M., Tabanelli, G., Kostka, T., ... & Özogul, F. (2022). Recent developments of lactic acid bacteria and their metabolites on foodborne pathogens and spoilage bacteria: Facts and gaps. Food Bioscience, 101741. 3. Lactic acid bacteria as pro-technological, bioprotective and health-promoting cultures in the dairy food industry 4. Bartkiene, E., Gruzauskas, R., Ruzauskas, M., Zokaityte, E., Starkute, V., Klupsaite, D., ... & Özogul, F. (2022). Changes in the Microbial Community and Biogenic Amine Content in Rapeseed Meal during Fermentation with an Antimicrobial Combination of Lactic Acid Bacteria Strains. Fermentation, 8(4), 136. 5. Retrospecting the concept and industrial significance of LAB bacteriocins
Notlar
İlgili ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Laksik asit bakterilerinin uygulamalarını analiz eder. |
ÖÇ02 | Su ürünlerinin besleyicilik düzeylerini ve çeşitlerini açıklar. |
ÖÇ03 | LAB metotları ve uygulamalarının besinsel değer ve sağlık üzerindeki etkilerini listeler. |
ÖÇ04 | Su ürünleri mikrobiyal işleme yöntemlerini belirleme konularını sıralar. |
ÖÇ05 | LAB'ların su ürünlerinde kullanılması ile ilgili yasal düzenlemeleri analiz eder. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 5 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 4 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | 1 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | 4 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Tanımlar ve terminoloji | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Laktik Asit Bakterileri Tarafından Sentezlenen Ürünler (Organik Asitler, Bakteriyosin, Vitaminler, Ekzopolisakkaritler, Gama-Aminobütirik Asit, Aroma Maddeleri, Antioksidan Maddeler) | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Laktik asit bakterilerinin biyolojik katalizör olarak potansiyeli | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Gıda fermantasyon mekanizması | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | LAB'nin fermantasyon süreçlerine uyarlanabilirliği | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | LAB'nin biyosentetik kapasitesi | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | LAB suşlarının gelişimi | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Starter kültürler | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Bakteriyosinler ve karakterizasyonları | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Gıdaların korunmasında yeni bakteriyosinlerin kullanımı | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | LAB ve metabolitler tarafından biyojenik amin üretiminin kontrolü | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | LAB ve metabolitlerin gıda güvenliği | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Bakteriyosin trendleri | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Gelecek trendler | Konuyla ilgili kaynaklar ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 4 | 4 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 6 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,68 | ||
AKTS | 6 AKTS |