Genel Bilgi
Kod | SD0688 |
Ad | DUYUSAL DEĞERLENDİRME VE TÜKETİCİ LEZZET ALGISI |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Etiket | ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist eğitimi, lezzet interaksiyonlarını anlamak ve lezzet algısını geliştirmek ve tüketici algısını değerlendirmek
Dersin İçeriği
Öğrencilere duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı ve önemini, duyusal algılama zinciri, panelist eğitimi, tat-koku interaksiyonları, lezzet algılarının geliştirmesi hakkında bilgi kazandırmak ve gıda özelliklerinin tüketici algısı ile belirleyerek sonuçları değerlendirmelerini sağlamak.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
ders notları, slaytlar
Notlar
Meilgaard, M.C., Civille, G.V., Carr, B.T. (2007). Sensory Evaluation Techniques. 4th. ed.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde duyusal analizin önemini ve nerede, nasıl, kiminle yapılacağını kavrar. |
ÖÇ02 | Duyularını kullanarak gıdanın duyusal özelliklerini belirleyebilir. |
ÖÇ03 | Duyusal algılamayı etkileyen faktörleri belirtir. |
ÖÇ04 | Tat ve koku yeteneğini belirler ve geliştirir. |
ÖÇ05 | Tat ve koku inreaksiyonlarını tanımlar. |
ÖÇ06 | Lezzet algısını tanımlar ve geliştirir. |
ÖÇ07 | Tüketici algısını tanımlar ve Tüketici testlerini düzenler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların duyusal kalite karakteristikleri, Duyusal değerlendirmenin tanımı, önemi, tarihçesi ve sanayide kullanım amaçları | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Duyusal Algılama Zinciri, Duyusal Özellikler ve Algılama Yolları | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Görünüş; renk, parlaklık ve diğer görünüş özellikleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Aroma/Koku ve Tat özellikleri; tat-koku algılama interaksiyonları | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
5 | Tekstur; sertlik, yumuşaklık, viskozite, kıvam özellikleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Lezzet Algısı; aroma, tat, ağız hissi özellikleri, Duyusal Tanımlayıcılar, Aroma ve Tat Çemberi | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
7 | Duyusal Değerlendirmede sonucu etkileyen değişkenler-psikolojik ve fizyolojik faktörler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
|
9 | Duyusal Analiz Laboratuvarının Özellikleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
10 | Duyusal Analizlerin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar- Örnek Hazırlama, Örneklerin Panele Sunuluşu, Panel Saatleri, Panel Büyüklüğü | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Panelistlerde Aranan Başlıca Özellikler ve Panelistlere Uygulanan Eğitimler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
12 | Tat Yeteneği Tespit ve Geliştirme | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Koku Yeteneği Tespit ve Geliştirme | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar; skalalar (Kategori, grafik ve hedonik) | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
15 | Tüketici Algısı, Tüketici testleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 8 | 8 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |