SD0688 DUYUSAL DEĞERLENDİRME VE TÜKETİCİ LEZZET ALGISI

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0688
Ad DUYUSAL DEĞERLENDİRME VE TÜKETİCİ LEZZET ALGISI
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Etiket ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist eğitimi, lezzet interaksiyonlarını anlamak ve lezzet algısını geliştirmek ve tüketici algısını değerlendirmek

Dersin İçeriği

Öğrencilere duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı ve önemini, duyusal algılama zinciri, panelist eğitimi, tat-koku interaksiyonları, lezzet algılarının geliştirmesi hakkında bilgi kazandırmak ve gıda özelliklerinin tüketici algısı ile belirleyerek sonuçları değerlendirmelerini sağlamak.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

ders notları, slaytlar

Notlar

Meilgaard, M.C., Civille, G.V., Carr, B.T. (2007). Sensory Evaluation Techniques. 4th. ed.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde duyusal analizin önemini ve nerede, nasıl, kiminle yapılacağını kavrar.
ÖÇ02 Duyularını kullanarak gıdanın duyusal özelliklerini belirleyebilir.
ÖÇ03 Duyusal algılamayı etkileyen faktörleri belirtir.
ÖÇ04 Tat ve koku yeteneğini belirler ve geliştirir.
ÖÇ05 Tat ve koku inreaksiyonlarını tanımlar.
ÖÇ06 Lezzet algısını tanımlar ve geliştirir.
ÖÇ07 Tüketici algısını tanımlar ve Tüketici testlerini düzenler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıdaların duyusal kalite karakteristikleri, Duyusal değerlendirmenin tanımı, önemi, tarihçesi ve sanayide kullanım amaçları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Duyusal Algılama Zinciri, Duyusal Özellikler ve Algılama Yolları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Görünüş; renk, parlaklık ve diğer görünüş özellikleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Aroma/Koku ve Tat özellikleri; tat-koku algılama interaksiyonları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Tekstur; sertlik, yumuşaklık, viskozite, kıvam özellikleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Lezzet Algısı; aroma, tat, ağız hissi özellikleri, Duyusal Tanımlayıcılar, Aroma ve Tat Çemberi ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Duyusal Değerlendirmede sonucu etkileyen değişkenler-psikolojik ve fizyolojik faktörler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım
9 Duyusal Analiz Laboratuvarının Özellikleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Duyusal Analizlerin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar- Örnek Hazırlama, Örneklerin Panele Sunuluşu, Panel Saatleri, Panel Büyüklüğü ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Panelistlerde Aranan Başlıca Özellikler ve Panelistlere Uygulanan Eğitimler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12 Tat Yeteneği Tespit ve Geliştirme ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Koku Yeteneği Tespit ve Geliştirme ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar; skalalar (Kategori, grafik ve hedonik) ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
15 Tüketici Algısı, Tüketici testleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 8 8
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 04.02.2025 06:14