SD0690 Sosyal Hareketler Sosyolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0690
Ad Sosyal Hareketler Sosyolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Etiket ÜOD Üniversite Ortak Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. CAHİT ASLAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. CAHİT ASLAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bir toplumda meydana gelen ekonomik, sosyal ve siyasi patlamalar, panikler ve bunalım dönemlerine özgü kitlevi hareketler gibi sosyal gerginlikler olmaktadır. İşte Türkiye’de ve dünyada tarihsel süreç içerisinde meydana gelmiş ve belirli sosyal normlara dayalı eylem kalıplarını anlamak önemlidir. Bu bağlamda öğrencilere sosyal hareketlerin tarihsel ve kuramsal temellerini kavratılacak; farklı sosyal hareket türlerini analiz edebilme yetisi kazandırılacak; sosyal hareketlerin toplumsal değişim üzerindeki etkilerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmesi sağlanacak; küresel ve yerel bağlamda sosyal hareketlerin rolünü anlamaları sağlanacak; sosyal hareketlere katılım ve örgütlenme süreçlerini açıklayabilme becerileri geliştirilecektir.

Dersin İçeriği

Sosyal hareketin neliği. Sosyal hareket kavramıyla ilişkili kavramların farklılıkları. Sosyal hareketlerin bileşenleri: ideoloji; liderler ve takipçileri; strateji ve taktikler. Sosyal hareket olasılıkları ve sosyal hareket örgütü. Sosyal hareketlerde aşamalar ve sosyal hareketin kariyeri. Sosyal hareket türleri. Sosyal düzeni reddetmenin belli başlı tarzları. Sosyal hareket kuramları. Eski sosyal hareketlerden yeni sosyal hareketlere. Küreselleşme karşıtı sosyal hareketler.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

- Aslan, C. (2016). Toplumsal Fay Hatlarının Anatomisi. Adana: Karahan Kitabevi. - Çayır, K. (1999). “Yeni Sosyal Hareketler”. İstanbul: Kaknüs Yayınları. -Tilly, V. (1997). “The Terms of The Debate: Untangling Language about ethnicity and ethnic movements”. Ethnic and Racial Studies V:”20, N:3,. - Tilly, C. (2008). “Toplumsal Hareketler 1768-2004”. Çev.: Orhan Düz, İstanbul: Babil Yayınları. - Tourain, A. (1985). “Social Movements and Social Change”. The Chalange of Social Change, Orlando Fals Banda (ed.) içinde, California: Sage Publication.

Notlar

Çaha, Ö. (2001). “Türkiye’de Kadın Hareketi Tarihi: Değişen Bir Şey Var mı? [The History of Women Movement in Turkey]”. Kadın Bienali Ekinlikleri Çerçevesinde Türkiye’de Kadın ve Sivil Toplum, İstanbul/Turkey, Mar. 2001 (kadem.org.tr/turkiyede-kadin-hareketinin-tarihi-degisen-bir-sey-varmi/)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sosyal hareketlerin temel kavramlarını, kuramlarını ve tarihçesini açıklar.
ÖÇ02 Sosyal hareketleri farklı sosyolojik yaklaşımlar çerçevesinde analiz eder.
ÖÇ03 Toplumsal değişim ve sosyal hareketler arasındaki ilişkiyi değerlendirir.
ÖÇ04 Çeşitli sosyal hareketlerin dinamiklerini ve etkilerini örneklerle tartışabilir.
ÖÇ05 Güncel sosyal hareketleri inceleyip, eleştirel analizler yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanıtımı ve sosyal hareket kavramının açıklanması. Hazırbulunuşluk Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 Sosyal Hareketlerin Bileşenleri: İdeoloji; Lider-liderlik ve takipçileri; Strateji ve taktikler. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Sosyal Hareketlerin Kuramsal Temelleri – 1: Marx, Weber ve Durkheim’ın sosyal hareketlere yaklaşımları. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Sosyal Hareketlerin Kuramsal Temelleri – 2: Kaynak mobilizasyonu teorisi, politik süreç teorisi, çerçeveleme teorisi Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Tarihsel Sosyal Hareketler: Sanayi devrimi sonrası sosyal hareketler: İşçi hareketleri, kadın hareketleri. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Yeni Sosyal Hareketler: Çevre, kimlik, insan hakları ve küresel adalet hareketleri. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Sosyal Hareketlerde Örgütlenme ve Liderlik: Sosyal hareketlerde liderlik ve örgütlenme biçimlerinin analizi. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar
9 Sosyal Hareketlerin Toplumsal Etkileri: Toplumsal değişim ve sosyal hareketler arasındaki ilişki. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Dijitalleşme ve Sosyal Hareketler: Sosyal medyanın ve dijital platformların sosyal hareketlerdeki rolü. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak
11 Yerel ve Küresel Sosyal Hareketler: Küresel hareketlerin yerel bağlamdaki etkileri ve yerelleşme süreçleri. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Şiddet ve Barışçıl Sosyal Hareketler: Sosyal hareketlerin şiddet içermeyen ve şiddet içeren türleri. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Türkiye’de Sosyal Hareketler: Türkiye’deki tarihsel ve güncel sosyal hareketlerin analizi. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Güncel Sosyal Hareketler: Son yıllarda öne çıkan sosyal hareketlerin tartışılması. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Genel Değerlendirme ve Tartışma: Öğrencilerin dönem boyunca öğrendiklerinin tartışılması. Kitaptan ilgili bölüme hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav

Güncelleme Zamanı: 06.02.2025 01:44