ZO680 Çiftlik Hayvanlarında Et Bilimi ve Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
ZOOTEKNİ (YL)
Kod ZO680
Ad Çiftlik Hayvanlarında Et Bilimi ve Teknolojisi
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Murat DURMUŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Çiftlik hayvanlarında et üretimi ve etin salam, sosis, kıyma gibi et ürünlerine işlenmesinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Çiftlik hayvanları içerisinde Sığır, Koyun ve Keçi yetiştiriciliğinde et üretimi ve etin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu bulunmamaktadır

Kaynaklar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanmış Ders Notları

Notlar

Ders Kitapları = Et ve Et Ürünleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler, et üretimi ve karkas hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Öğrenciler, et üretimini etkilen faktörler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Öğrenciler, hayvanların kesim için sevk ve idaresi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Öğrenciler, etin fiziksel, kimyasal ve duyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Öğrenciler et işleme teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Et Biliminin Tanımı, Önemi ve Tarihçesi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Et Güvenliği, HACCP ve İlgili Mevzuat Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Et Verim Yönlü Koyun ve Keçi Irkları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Sürdürülebilir Et Üretimi ve Alternatif Ürünler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kas Yapısı, Kasın Anatomisi ve Et Kalitesi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kasın Et Haline Dönüşüm Süreci Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Etin Kimyasal Bileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Et Kalitesini Etkileyen Faktörler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Et Rengi ve Renk Değişimleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ette Duyusal Analiz: Tat, Aroma, Tekstür Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Etin Mikrobiyolojisi ve Hijyen Kuralları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kesim ve Parçalama Teknikleri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
14 Etin Soğutulması, Dondurulması ve Çözündürülmesi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Etin İşlenmesi: Kıyma, Salam, Sosis Üretimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 30 60
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 148
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,92
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.05.2025 11:29