Genel Bilgi
| Birim | MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ |
| MADEN MÜHENDİSLİĞİ PR. | |
| Kod | MDS332 |
| Ad | Kalsinasyon ve Kireç Üretimi |
| Dönem | 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı |
| Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
| Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
| AKTS | 3 AKTS |
| Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
| Eğitim Dil | Türkçe |
| Seviye | Lisans Dersi |
| Tür | Normal |
| Etiket | MB Meslek Bilgisi Dersleri S Seçmeli |
| Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
| Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ÖZEN KILIÇ |
| Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
|
Dersin Amacı / Hedefi
Kireç üretim yöntemleri hakkında bilgi vermek, kaliteli kireç üretimi için gerekli olan kireçtaşı ve kireç fırınları ile ilgili bilgi sahibi yapmak ve oluşabilecek sorunlar hakkında bilgilendirmek
Dersin İçeriği
Kalsinasyon , Yakıt türleri ve maliyet karşılaştırma , Kireç ve kireç üretimi , kireçtaşı ve dolomitik kireçtaşı Kireç fırın tiplerini karşılaştırma , kimyasal bileşimi ve kireç kalitesi ve diğer etkileriyle kireç kullanımı , Kireç üretiminin tarihi , Partikül boyutu ve yakma sistemlerinin etkileri üzerine genel bilgiler ve faktörler , Sönmemiş gözenek , Yüzey alanı , Nemlendirici ve tepkime değerleri , Günümüzdeki kireç üretimi ve çevresel etkileri , kireç üretim maliyetleri , Günümüzde ve gelecekte kireç pazarlama
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders Notu, Kitaplar ve Diğer Kaynaklar
Notlar
İnternet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
| Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
|---|---|
| ÖÇ01 | Kireç üretim yöntemlerini tanımlar ve açıklar. |
| ÖÇ02 | Kirecin önemi ve kalsinasyon işlemlerini açıklar. |
| ÖÇ03 | Kireç kullanım alanlarını listeler ve örneklerle açıklar. |
| ÖÇ04 | Kaliteli kireç üretimi için gerekli olan kireçtaşının özelliklerini tanımlar. |
| ÖÇ05 | Kireç fırınlarının çalışma prensiplerini ve kullanım alanlarını açıklar. |
| ÖÇ06 | Kireç üretimindeki işlem aşamalarını sıralar ve açıklar. |
| ÖÇ07 | Kaliteli kireç üretimi için gerekli fırın koşullarını açıklar. |
| ÖÇ08 | Kireç üretimine etki eden parametreleri analiz eder ve değerlendirir. |
| ÖÇ09 | Kireç üretimi için gerekli fırın koşullarını tanımlar ve karşılaştırır. |
| ÖÇ10 | Kireç üretimi için gerekli öğütme koşullarını belirler ve açıklar. |
| ÖÇ11 | Kireç üretiminde optimum paketleme koşullarını tanımlar ve uygular. |
| ÖÇ12 | Kireç üretiminde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini değerlendirir ve uygular. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
| Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
|---|---|---|---|
| PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | PÇ1. (a) Matematik, fen bilimleri ve Maden Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; PÇ1.(b) bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi | 4 |
| PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | PÇ2. (a) Maden Mühendisliği alanında karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; PÇ2. (b) bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi | |
| PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | PÇ3. (a) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; PÇ3.(b) bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi: | |
| PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | PÇ4. (a) Maden Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik araçları seçme ve kullanma becerisi; PÇ4.(b) bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | |
| PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | PÇ5. Maden Mühendisliğine özgü problemlerin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.: | 4 |
| PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | PÇ6. (a)Disiplin içi (Maden Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; PÇ6. (b) bireysel çalışma becerisi | |
| PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | PÇ7. (a) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; PÇ7. (b) en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi: | |
| PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | PÇ8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda bilinçli; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | |
| PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | PÇ9. Maden Mühendisliğinin etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi | |
| PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | PÇ10. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında farkındalık.:. | |
| PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | PÇ11. Maden Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın mühendislik alanındaki sorunları hakkında bilgi; Maden Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |
Haftalık Akış
| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
|---|---|---|---|
| 1 | Giriş, Video/Dia gösterisi | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 2 | Kireçtaşı türleri, oluşum ortamları ve üretim yöntemleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 3 | Kireç ve kireci etkileyen kireçtaşı özellikleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 4 | Kireç üretiminde kullanılan yakıt tipleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 5 | Fırın refrakterleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 6 | Kalsinasyon | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 7 | Kalsinasyon derecesi | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 8 | Ara Sınav | Kaynak okuma, internet | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
| 9 | Kireç fırınları | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 10 | Kireç fırını emisyonları ve kontrolü | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 11 | Sönmemiş kirecin özelllikleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 12 | Kireç söndürme ve söndürülmüş kirecin özellikleri | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 13 | Kireç kullanım alanları | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 14 | Laboratuarda kireç üretimi | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 15 | Laboratuarda sönmüş kireç üretimi | Kaynak okuma, internet | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Kaynak okuma, internet | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
| 17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Kaynak okuma, internet | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
| Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
| Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
| AKTS | 3 AKTS | ||