SUF442 Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Nanoteknoloji Uygulamaları

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ PR.
Kod SUF442
Ad Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Nanoteknoloji Uygulamaları
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA DURMUŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Nanoteknolojinin temel prensiplerini ve su ürünleri işleme teknolojisindeki yenilikçi uygulamalarını tanıtmaktır

Dersin İçeriği

Nanoteknolojinin temel prensiplerini tanıtarak, su ürünleri işleme alanındaki güncel ve potansiyel uygulamalarını kapsamılı biçimde ele alır. Nanomalzemelerin yapısı, sınıflandırılması ve karakterizasyon teknikleriyle başlanarak, nanoemülsiyonlar, nanotaşıyıcı sistemler, biyoaktif bileşiklerin nanoenkapsülasyonu gibi konular işlenmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

İlgili ders notu, internet kaynakları ve makaleler

Notlar

Kitaplar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Nanoteknolojinin temel kavramlarını ve gıda alanındaki genel uygulamalarını açıklar.
ÖÇ02 Su ürünleri endüstrisinde karşılaşılan kalite kaybı problemlerini analiz eder.
ÖÇ03 Nanoemülsiyon ve nanotaşıyıcı sistemlerin hazırlanış ve uygulama prensiplerini açıklar.
ÖÇ04 Nanobiyosensörlerin işleyişini ve tespit tekniklerini örneklerle açıklar.
ÖÇ05 Aktif ve akıllı ambalaj teknolojilerini su ürünleri örnekleriyle ilişkilendirir.
ÖÇ06 Nanoteknolojik uygulamaların güvenlik, mevzuat ve etik yönlerini değerlendirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 3
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Nanoteknolojiye Giriş: Tanımlar ve Tarihçe Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Nanomalzemeler: Yapı, Sınıflandırma, Karakterizasyon Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Nanoteknolojik yöntemler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Su Ürünleri İşleme alanında nanoteknolojik uygulamalar Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Nanoemülsiyon Teknolojisi: Hazırlama Yöntemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Nanoemülsiyon Uygulamaları: Raf Ömrü ve Kalite Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
7 Nanotaşıyıcı Sistemler: Lipozom, Niosom vb. Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Biyoaktif Bileşiklerin Nanoenkapsülasyonu Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Nanoenkapsülasyon Uygulamaları: Raf Ömrü ve Kalite Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Aktif ve Akıllı Nanoteknolojik Ambalajlama Sistemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Nanobiyosensörler ile Tespit Yöntemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Yerli ve Global Düzeyde Endüstriyel Nanoteknoloji Uygulamaları Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Etik, Mevzuat ve Tüketici Algısı Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Nanoteknoloji ve Sürdürülebilirlik / Çevresel Etkiler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2025 11:38