SUF444 Su ve Su Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ PR.
Kod SUF444
Ad Su ve Su Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, suda, taze ve işlenmiş su ürünlerinde patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar hakkında bilgi edinir. Su, taze ve işlenmiş su ürünlerinin mikrobiyolojik güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri mikrobiyolojik güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, okuma-raporlama ve mikrobiyolojik metotlar hakkında bilgi edinir.

Dersin İçeriği

Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, suda, taze ve işlenmiş su ürünlerinde patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar, su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, örneğin analize alımı, dilusyonların hazırlanması, besiyerine ekim, sayım-raporlama, mikrobiyolojik metotlar, kalitatif metotlar, kantitatif metotlar, membrane fitrasyon tekniği, klasik metotlar, hızlı metotlar, toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam maya ve küf sayımı, toplam laktik asit bakteri sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı, toplam fekal streptokok sayımı, Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Listeria monocytogenes aranması, ve Salmonella spp. tayini

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Ders ile ilgili notlar ve makaleler

Notlar

Ders ile ilgili bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ve su ürünleri mikrobiyolojisini açıklar
ÖÇ02 Patojen bakterileri, bozucu bakterileri, küf ve mayaları listeler
ÖÇ03 Su ve su ürünlerinin mikrobiyolojik güvenliğini etkileyen faktörleri açıklar
ÖÇ04 Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik kriterleri sıralar
ÖÇ05 Mikrobiyolojik örneklemeyi, örneğin analize alınımı, dilusyonların hazırlanmasını ve besiyerine ekim işlemini yapar
ÖÇ06 Mikrobiyolojik sayım ve raporlamayı yapar
ÖÇ07 Mikrobiyolojik metotları açıklar
ÖÇ08 Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik kalite analizlerini yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 2
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi Dersin ön hazırlığı yoktur Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
2 Su ve su ürünlerinde mevcut olabilen patojen bakteriler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Su ürünlerinde mevcut laktik asit bakterileri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Su ve su ürünleri mikrobiyolojik güvenliğini etkileyen faktörler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Tartışma
5 Su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Su ürünlerinin mikrobiyolojik bozulması, bozucu bakteriler, maya ve küfler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik kriterler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınavlar Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Suda ve su ürünlerinde mikrobiyolojik örneklemeler Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
10 Dilisyon hazırlama, mikrobiyolojik ekim yöntemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
11 Klasik ve hızlı mikrobiyolojik metotlar Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar, Tartışma
12 Toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae-koliform sayımı, toplam koliform sayımı, maya ve küf sayımı Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Gösterip Yaptırma
13 Toplam fekal streptokok sayımı, Staphylococcus aureus aranması Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
14 Listeria monocytogenes spp. tayini Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
15 Salmonella spp. tayini Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2025 03:11