BDS102 Sağlıklı Besin Seçimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
BESLENME VE DİYETETİK PR. (İNGİLİZCE)
Kod BDS102
Ad Sağlıklı Besin Seçimi
Dönem 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Eda ADAL KARAKAYA
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bireylerde ve toplumlarda gıda seçimini etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin (yaş, cinsiyet, aile, etnisite, kültür, din, gelir düzeyi) anlaşılması ve besin ulaşılabilirliğini etkileyen sosyal faktörlere besin seçimi yönünden bir bakış açısı kazanmak.

Dersin İçeriği

Besin seçimini etkileyen biyolojik, psikolojik, sosyokültürel faktörler incelenerek bu etkenlere özgü öneri geliştirilmesi sağlanır. Obezite, yeme davranış bozuklukları gibi durumlarda besin seçimini etkileyen faktörler tartışılarak bireylerin doğru besin seçiminde dikkat etmesi gereken faktörler öğrenilir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

The Psychology of Food Choice, Richard Shepherd, Monique Raats, CABI, UK, 2010. Food choice, acceptance and consumption, Armand V. Cardello, Springer, US, 1996. Consuming the Inedible: Neglected Dimensions of Food Choice, Jeremy MacClancy, Jeremy MacClancy, C. Jeya Henry, Helen Macbeth, Anthropology of Food and Nutrition. Berghan Books, 2007. Handbook of Behavior Food and Nutrition, Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson and Colin R. Martin, Springer, Electronic Book, 2011.

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besin seçimini etkileyen temel faktörleri kavrar.
ÖÇ02 Besin seçimini etkileyen yaş, cinsiyet, hastalık durumları, aile yapısı, din, kültürel yapı ve ekonomik faktörler gibi etkenlerin etkilerini özetler.
ÖÇ03 Bireylerin sağlıklı besin seçimi yapabilmesi için öneri geliştirir.
ÖÇ04 Obezlerde ve yeme davranış bozukluklarında besin seçimini etkileyen faktörleri belirler ve öneri geliştirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Belirsiz Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimler bilgilerini mesleki uygulamalarda etkin bir şekilde kullanır 5
PÖÇ02 Belirsiz Birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini benimser ve meslek yaşamı boyunca bu ilkelere uygun davranır. 5
PÖÇ03 Belirsiz Edindiği mesleki bilgileri toplumun sağlık düzeyini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla uygular. 5
PÖÇ04 Belirsiz Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel gelişmeleri izler ve meslek uygulamalarına entegre eder.
PÖÇ05 Belirsiz Alanıyla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ06 Belirsiz Yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyerek mesleki gelişimini sürekli hale getirir.
PÖÇ07 Belirsiz Görev, hak ve sorumluluklarını yasal çerçevede bilir; meslek etiği ilkelerine uygun olarak davranır
PÖÇ08 Belirsiz Edindiği mesleki bilgi ve becerileri, toplumun temel değerleri ve kültürel farklılıklarına uygun biçimde ulusal ve uluslararası düzeyde kullanır 5
PÖÇ09 Belirsiz Beslenme ve Diyetetik terminolojisini İngilizce olarak bilir, uluslararası literatüre erişerek mesleki gelişimine katkıda bulunur. 5
PÖÇ10 Belirsiz Alanıyla ilgili bilimsel araştırmalar, projeler ve deneyler tasarlar ve yürütür
PÖÇ11 Belirsiz Mesleki uygulama alanında farklı disiplinlerle işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ12 Belirsiz Sağlıklı ya da hasta bireylerin fizyolojik, çevresel ve sosyo-kültürel ihtiyaçlarına uygun bireye özgü mesleki yaklaşımlar geliştirir ve uygular 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Besin seçimi neden önemlidir? Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Besin seçimini etkileyen biyolojik faktörler I Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Besin seçimini etkileyen biyolojik faktörler II Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Besin seçimini etkileyen sosyal faktörler Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Besin seçimini etkileyen kültürel faktörler Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Besin seçimini etkileyen psikolojik faktörler Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Besin seçimini etkileyen ekonomik faktörler Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Okuma-Anlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Doğru besin seçimini sağlamada besinlerin besin ögesi içeriğinin değerlendirilmesi I Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Doğru besin seçimini sağlamada besin etiketlerinin rolü II Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Doğru besin seçimini sağlamada medyanın rolü Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Obezite ve besin seçimi Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Yeme davranış bozuklukları I ve besin seçimi Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Yeme davranış bozuklukları ve besin seçimi II Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ödev değerlendirmesi ve tartışma Okuma-Anlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları I Okuma-Anlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları II Okuma-Anlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 64
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,56
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.08.2025 08:19