Temel Bilgiler
1992 yılında kurularak 1994 yılında ilk öğrencilerini alan çevre mühendisliği bölümü temel ve uygulamalı eğitiminin yanında mühendislik formasyonu da vermektedir. Bölümde yüksek lisans ve doktora programları da mevcuttur.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Toplumsal ve mesleki ahlak anlayışı olan, çevre bilimleri ve teknolojileri konusunda uluslararası ölçekte itibara sahip, alanlarında deneyimli, ulusal ve uluslararası düzeyde çevresel problemleri tanımlayabilen ve bu problemlere çözümler üretebilen, bilime destek sağlayan, evrensel ölçekte araştırma projelerinde deneyimi olan, süreklilik çerçevesinde çevreyi korumak için gerekli politikaları kullanabilen araştırmacı ve uzmanlar yetiştirmektir.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. BİNNAZ ZEYNEP ZAİMOĞLU
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Elçin ERKURT
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. BİNNAZ ZEYNEP ZAİMOĞLU
Staj Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Elçin ERKURT
Oryantasyon Sorumlusu
Arş.Gör.Dr. ESRA DENİZ GÜNER
Amaç
Öğrencinin Çevre Mühendisliği alanında bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.
Hedef
Çevre bilimleri ve mühendisliği alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip uzmanlar yetiştirmek; uluslararası düzeydeki araştırmalara, toplumsal ihtiyaçlara uygun bilgi üretimine ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına katkıda bulunmaktır. Çevre Mühendisliği, çevre sağlığı problemlerinin çözümündeki düşünceyi ve uygulamaları açıkça ortaya koyan bir mühendislik dalı olarak; geniş halk kitlelerine güvenli ve lezzetli su temini, atık suların ve katı atıkların geri kazanımı veya bertarafı, halk sağlığı açısından şehirlerde ve kırsal alanlarda yeterli alt yapının kurulması, toprak, su ve atmosferde meydana gelen kirlenmelerin kontrolü ve bu problemlerin çözümündeki sosyal ve çevresel etkilerin dikkatli bir şekilde ele alınması, eklem bacaklılardan bulaşan hastalıkların kontrolü, endüstriyel tehlikeli atıkların bertarafı, şehirlerde, kırsal alanlarda, dinlenme ve eğlence yerlerinde yeterli sağlık koşullarının sağlanması gibi halk sağlığı alanındaki problemlerle ve çevredeki teknolojik gelişmelerin etkisinin tespiti ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Hava, su ve toprak gibi yerküreyi oluşturan üç temel unsurda hızla yayılan kirliliğin boyutlarının tespit edilmesi, kaynağında kirliliğin durdurulması veya olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi açısından Çevre Mühendisliği Eğitiminin verilmesi ve Çevre Mühendislerinin yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Amaç, doğal dengeyi koruyarak daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevre yaratmak, gelişen teknolojiye ve sanayiye paralel olarak sürdürülebilir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Staj
Bulunmamaktadır.
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Laboratuvar ölçekli ve çalışmaya göre sahada öğrenme
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Bulunmamaktadır.
İstihdam Olanakları
üksek Mühendis ünvanı elde edenler öncelikli olarak daha çok üniversite, bakanlıklar ve belediyelerde çalışmaktadır.