Temel Bilgiler
Fizik bölümü, Ziraat ve Tıp Fakültelerine Temel Fizik dersini vermek üzere Rektörlüğe bağlı Temel Bilimler Enstitüsüne iki öğretim elemanı alınması ile faaliyetlerine başlamış ve daha sonra 1976 yılında Temel Bilimler Fakültesinin kurulması ile bağımsız bir bölüm haline gelmiştir. Başlangıçta adı "Fizik ve Uzay Bilimleri Bölümü" olan bölümün ilk mezunları fizik mühendisi olarak diploma almışlardır. Daha sonra 1981 yılında 2547 sayılı YÖK yasasıyla Fizik Lisans eğitimi vermek üzere yeniden organize olmuştur. Başlangıçta Fakülte bünyesinde yürütülen yüksek lisans ve doktora çalışmaları yine aynı yasayla kurulan Fen Bilimleri Enstitüsüne kaydırılmıştır. Fizik Bölümü, bölüm öğrencileri yanında Mühendislik-Mimarlık, Ziraat, Su Ürünleri Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin temel fizik derslerini de üstlenerek, üniversite içinde geniş bir eğitim-öğretim hizmeti vermektedir.2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren, Bölümümüz %30 İngilizce eğitime başlamıştır. Üniversite sınavı sonunda bölümü kazanarak gelen öğrencilere bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYO) tarafından yapılan İngilizce yeterlilik sınavını başaran öğrenciler doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Yeterli seviyede İngilizce bilmeyen öğrenciler bir yıl süreli YADYO´da İngilizce Hazırlık Programını başardıkları takdirde birinci sınıfa başlarlar. Bölümümüzde birinci ve ikinci sınıflara %30 İngilizce ile başladığımız yeni program uygulanmaktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflara ise eski program uygulanmaya devam etmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Fizik Anabilim dallarının temel konularını algılamış isterse Yüksek Lisans eğitimine devam edip ülkenin bilimsel kalkınmasına hizmet edecek, isterse kendisini diğer alanlarda da (öğretmenlik, özel kurumlarda değişik pozisyonlar) ifade edebilecek donanıma sahip bireyleri topluma hazırlamak.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Erasmus Koordinatörü
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Amaç
Fizik Anabilim dallarının temel konularını algılamış isterse Yüksek Lisans eğitimine devam edip ülkenin bilimsel kalkınmasına hizmet edecek isterse de kendisini diğer alanlarda da (öğretmenlik, özel kurumlarda değişik pozisyonlar) ifade edebilecek donanıma sahip bireyleri topluma hazırlamak.
Hedef
Öğretmenlik, Ar-Ge birimleri, Özel Eğitim Danışmanlıkları, İş sağlığı ve Güvenli uzmanlığı, Bilgi teknolojileri uzmanlığı, Devlet memurluğu, Özel sektörde farklı konumlar için bireyler yetiştirmek.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Fizik lisans diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
Staj süresi 30 iş günüdür. Eğitim-öğretim kurumları başta olmak üzere fizik alanında ilgili olan tüm kurumlar.
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Fizik Anabilim dallarının temel konularını algılamış isterse Yüksek Lisans eğitimine devam edip ülkenin bilimsel kalkınmasına hizmet edebilecek bireylerin yetişmesi amacıyla pratik uygulamaların yapılması.