Temel Bilgiler
Mikrobiyoloji ile ilgili konularda laboratuar çalışmaları ile teknik becerilerin kazanılmış olması, bilgiye ulaşabilme, araştırma yapabilme, deney planlayabilme ile sonuçları yorumlayabilme, problem çözebilme ve strateji geliştirebilme becerilerinin kazanılmasını sağlar.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Tıbbi önemi olan virusların tüm özellikleriyle öğrenilmesi ve İnsanda çok çeşitli hastalıklara yol açan virusların ince yapısı, genel özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemlerinin öğrenilmesini kapsar.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. FÜGEN YARKIN
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Erasmus Koordinatörü
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Amaç
Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programı öğrenciye Tıbbi Mikrobiyoloji alanında, uluslararası platformlarda kabul gören standartta kaliteli bir eğitim kazandırmaya yönelik teorik bilgilerin verilmesini, laboratuvar çalışmaları ile teknik becerilerin kazandırılmasını ayrıca bilgiye ulaşabilme, araştırma yapabilme, deney planlayabilme, problem çözebilme, deney sonuçlarını yorumlayabilme, sunum yapabilme, mikrobiyoloji ile ilgili konularda strateji geliştirebilme ve bilimsel etik değerlere bağlı kalabilme yetkinliklerinin kazandırılmasını, mikrobiyoloji ile ilişkili birçok sektöre mikrobiyoloji konusunda yetkin eleman yetiştirilmesini amaçlamaktadır.
Hedef
1. Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programını tamamlayan öğrencinin aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanması hedeflenmektedir: Genel bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji ve immünoloji gibi mikrobiyolojinin temel alanlarında ileri bilgi sahibi olunması. 2. Genel bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji ve immünoloji alanlarında kullanılan laboratuvar yöntemlerinin teorik ve pratik düzeyde bilinmesi ve uygulanması. 3. Mikrobiyoloji bilim alanında gerçekleşen son gelişmelerin farkında olunması.
Kayıt Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Tıbbi Mikrobiyoloji (yl)(tezli) bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Tıbbi mikrobiyoloji bölümü ile ilgili olarak, programın ön görülen öğrenme çıktılarının elde edilmesi için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri; öğrenme çıktılarınin altında ilgili kısmında yer almakta; ders üniteleri ile ilgili kazanımlar ise ders tanımının yer aldığı kısımda yine ilgili ders çıktıları yanında yer verilmektedir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Doktora
Kazanılan Derecenin Kuralları
Tıbbi mikrobiyoloji yüksek lisans sonrası doktora programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için: Ders planındaki 180 AKTS'lik tüm dersleri başarmak, 4,00 üzerinden en az 2,50 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
Staj
Öğrencilerimizin haftanın belli günlerinde uygun departmanlara yönlendirilerek önce gözlem yapmaları, sistemlerini tanımaları, iş ilişkilerini ve iletişimlerini görmeleri, işin akışına ve süreçlerine dahil olmaları ve bir süre sonra katkı sağlamaları ve katılmaları teşvik edilerek bunun karşılıklı fayda ve verime dönmesi hedeflenmektedir.
Uygulamalı Ders
Öğrenciler bir taraftan eğitimleri sürerken diğer taraftan da pratikte deneyim kazanmakta, eğitimleri süresince edindikleri yerinde uygulama deneyimi ile mezun olduklarında ne istediklerini bilerek kariyerlerini daha tutarlı bir şekilde oluşturabilmektedirler.
İş Yeri Eğitimi
Yerinde uygulama ve yaz stajı boyunca aynı işletmede bulunan öğrenci, işletme açısından birinci derecede istihdam edilmeye aday olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise öğrencinin yerinde uygulama süresi içinde firmayı tanıması, sistemini öğrenmesi ve iyi performans sergileyerek kendisine adapte olabilmesidir. İşletmeler bu sistemle kendi insan kaynakları politikaları doğrultusunda istedikleri nitelikte elemanları yetiştirebilme olanağı bulmaktadır. Yerinde uygulamasını ve yaz stajını öğrenci aynı yerde yapabileceği gibi farklı işletme ve sektörlerde de yapabilmektedir.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
İstihdam Olanakları
Mezunlar sağlık sektörünün ilaç üretim, ilaç araştırmaları, tanı amaçlı ürün satış firmaları, sterilizasyon kontrolü gereken iş sahalarında iş olanaklarına sahiptir. Doktorasını tamamlayanlar akademisyen olarak üniversitelerde kariyerlerini sürdürme olanakları da bulunmaktadır.