Kimya Mühendisliği

Lisans Programı - Ceyhan Mühendislik Fakültesi


Temel Bilgiler

Kimya Mühendisliği Bölümü, 2013 yılında Çukurova Üniversitesi Ceyhan Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup 2016 yılında öğretime başlamıştır. Bölümümüzde 3 yardımcı doçent, 1 araştırma görevlisi olmak üzere 4 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Kimya Mühendisliği Bölümünde: Proses ve Reaktör Tasarımı, Temel İşlemler ve Termodinamik, Kimyasal Teknolojiler olmak üzere toplam üç anabilim dalı mevcuttur. Kurulmakta olan laboratuvarlarda bilimsel araştırmaların yanında hem eğitim-öğretime yönelik hem de sanayiye dönük hizmet verilecektir.

Programın Süresi ve Kredisi

4 Yıl - 240 AKTS

Özellik ve Tanım

Temel bilimler olan fizik, kimya, biyoloji ile matematik ve ekonomiyi harmanlayan Kimya Mühendisliği, makine, inşaat, elektrik gibi temel mühendislik alanlarının içinde yapı ve kapsam olarak en dinamik olanıdır. Kimya Mühendisliğinin ilgi alanları, fabrika çapında tonlarca malzemenin üretiminden, teknolojide meydana gelen hızlı ilerlemeler ile moleküler boyutta üretime kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Kimya Mühendisliği eğitim planındaki dersler, belirli bir sistematiğe göre dört yıla dağıtılmıştır. Ayrıca, eğitim sürecinde, yan dal, çift ana dal, çeşitli değişim programları, fabrika gezileri ve stajları kapsayan pratik tecrübeler kazanabileceğiniz olanaklar da sunulmaktadır. Böylece, öğrenciler analitik düşünme yeteneğine sahip, özgüvenli, kendini sürekli yenileyen, geniş vizyonlu ve yaratıcı kişiler olarak mezun olmaktadır. Mezunlarımız, petrol, petrokimya, demir-çelik, çimento, seramik, deri, tekstil, gübre, kağıt, cam, boya, sabun-deterjan-kozmetik, ilaç, gıda, enerji, çevre ve biyoteknoloji alanlarında çalışabilmektedir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM

Erasmus Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi EBRU ERÜNAL

Staj Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi ERSAN EYİLER

Oryantasyon Sorumlusu

Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM

Amaç

Eğitim ve araştırma alanlarında kalitesi, mezunlarının niteliği ve bilime sunduğu katkılarla ulusal ve uluslararası alanda saygın, kabul gören en iyi Kimya Mühendisliği Bölümleri arasında yer almaktır.

Hedef

Kimya Mühendisliği mesleğinin gerektirdiği modern mühendislik bilgileri ile donatılmış, endüstrilerin problemlerinin çözülmesi için gerekli bilgi, beceri, mesleki ve etik sorumluluğuna sahip, kendini sürekli yenileyen, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, ortak çalışmaya yatkın, çevreye duyarlı mühendisler yetiştirmek ve tutku ve disiplinle gerçekleştirdiği temel ve uygulamalı araştırmalar ile bilim ve teknolojinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunmaktır.

Kayıt Kabul Koşulları

Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Mezun olan öğrenciler Kimya Mühendisi ünvanını kazanır.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, stajlarını tamamlamak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.

Staj

20'şer iş günü, Laboratuvar ve İşletme Stajı. Öğrenciler, staj yerlerini bölüm onayı ile kendileri belirlemektedirler.

Uygulamalı Ders

Program kapsamında Temel Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Destekli Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Uygulamalar ve Kimya Mühendisliği Tasarımı dersleri kısmen uygulamalı, Genel Kimya Laboratuvarı, Kimya Mühendisliği Laboratuvarı ve Diploma Projesi dersleri ise tamamen uygulamalıdır.

İş Yeri Eğitimi

Mevcut değildir.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Çift Anadal/Yan Dal/Ortak Program bulunmamaktadır.

İstihdam Olanakları

Çalışmakta olduğu alanlar arasında ilaç, gıda, plastik, boya, petrol ve petrokimya, maden, cam, seramik, nitelikli kimyasallar, enerji, hızlı tüketim sektörleri ile süreç/tesis tasarımı ve kurulumu yer almakta, gelişen teknoloji ve açığa çıkan yeni ihtiyaçlara bağlı olarak her sene Kimya Mühendislerinin iş bulacağı sektörler de artmaktadır.