Temel Bilgiler
Programın adı “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı Doktora Programı.”dır. Program 2016 yılından itibaren Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ayrı bir program olarak varlığını sürdürmektedir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı Doktora Programı, psikolojik yardım odaklı olup, psikoloji temelli bilgi ve beceri içeriklidir. Programda tam zamanlı çalışan 2 profesör, 2 doçent ve 5 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. İSMAİL SANBERK
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. MERAL ATICI
Staj Koordinatörü
Prof. Dr. MERAL ATICI
Oryantasyon Sorumlusu
Ahmet TOGAY
Amaç
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı Doktora Programında, öğrencilerin doktora tez konusu olarak rehberlik ve psikolojik danışma alanında seçtikleri spesifik bir konu alanında bir program geliştirme, uygulama ve değerlendirme konusunda bilgi ve becerilerini geliştirerek bu konu alanında ülke çapındaki uygulamalara yön verebilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca, gerek eğitim gerekse diğer kurumlarda (adalet, endüstri, sağlık, rehabilitasyon vb.) verilen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetinin kalitesinin artmasına ve Türkiye’deki eğitim-öğretim kurumlarının çağdaş bir yapı ve işleve kavuşturulmasına, yetiştirilen uzmanlarla katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Hedef
Doktora programında öğrenim gören bireylerin bilimsel bakış açıları kazanmalarının yanı sıra, dünyada Rehberlik ve Psikolojik Danışma alanında yapılan güncel ve alana katkı getirecek çalışmaları takip edebilmeleri ve benzer çalışmaları Türkiye'de yapabilmeleri hedeflenmektedir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere PDR doktora diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Doktora
Kazanılan Derecenin Kuralları
En az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS'yi tamamlamak gerekmektedir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Yoktur.
Staj
Zorunlu staj yoktur.
Uygulamalı Ders
Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Bu programda iş yeri eğitimi bulunmamaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Yoktur.
İstihdam Olanakları
Yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi olarak çalışmak.