Temel Bilgiler
İşletme bölümü, ülke içinde ve dışında faaliyet gösteren kamu ya da özel sektör kuruluşlarının orta ve üst kademe yönetiminde çalışabilecek nitelikli yöneticiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, öğrenciye işletmelerdeki sorunların tanımı ve çözüm yollarının bulunması konusunda araştırmacı ve çözümsel yaklaşımlar kazandıracak, girişimcilik niteliklerini, iş kurma ve yönetme becerilerini geliştirecek program uygulanmaktadır.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
İşletme yönetiminin temel konularını, ilgili kuramsal modelleri, sayısal ve istatistik yöntemlerini kullanarak analiz etmeyi, yorumlamayı, çözüm önerileri geliştirmeyi ve uygulamayı; birey ve ekip çalışmalarında yüksek performans göstermeyi; etkin iletişim kurmayı; iş ahlakı ve sosyal sorumluluk bilinci taşımayı sağlayan bilgi, beceri ve bilinci kazandırmaktır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. AZMİ YALÇIN
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Doç. Dr. BEHİYE GÜLSÜN KARAÇAY
Erasmus Koordinatörü
Doç. Dr. BERNA BULĞURCU
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Prof. Dr. KORAY TUAN
Amaç
İşletme Bölümü’nün misyonu; küresel ve yerel düzeyde gerek özel gerekse kamu sektörüne yönelik işletmelerin ihtiyaç duyduğu, bilgi düzeyi yüksek, kültürel ve sosyal yönden donanımlı, özgür düşünebilen, teori ile pratiği birleştirebilen nitelikli bireyler yetiştirmek; evrensel değerler ışığında eleştirel bilgiyi üretmek; çağdaş eğitim ve öğretim teknikleri yoluyla öğrencilerin yetenek ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak ortamı sağlamaktır.
Hedef
Bölümümüzün başlıca hedefleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştiren bölümleri arasında tercih edilen bir bölüm konumuna gelmektir. Gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, fiziki ve zihinsel doygunluğa erişmiş, bir üst seviyedeki eğitimleri takip edebilen, çalışacakları ortamlarda kritik düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi, özgün çözümler üretebilen meslek elemanı yetiştirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere "işletmeci" ünvanı verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için Ç.Ü. Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde geçerli şartları sağlamak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
İşletme Bölümünde staj zorunluluğu bulunmamaktadır.
Uygulamalı Ders
Uygulama dersi bulunmamaktadır
İş Yeri Eğitimi
Dersler teorik olarak anlatılmaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Çift anadal/yan dal/ortak programları senato kararına göre belirlenmektedir. Erasmus programları uygulanabilir.
İstihdam Olanakları
İşletme Bölümü mezunları, kamu ve özel sektör kuruluşlarından çokuluslu işletmelere, büyük sanayi kuruluşlarından hizmet sektöründe (turizm, finans, sağlık, yiyecek vb) yer alan çeşitli işletmelere kadar uzanan bir yelpazede • Pazarlama - satış • Para ve sermaye piyasaları • Bankacılık-Sigortacılık • Finansman • Uluslararası ticaret (ithalat-ihracat) • Satınalma • Muhasebe - Mali müşavirlik • Halkla ilişkiler • Üretim planlama • Yönetim danışmanlığı • İnsan kaynakları yönetimi • Gümrük alanlarında yönetim kademelerinde çalışabilirler. Ayrıca işletme öğretimi; kendi işinizi kuracak, yaratıcı, risk üstlenmeye hazır girişimciler de yetiştirmektedir. Buna ek olarak araştırmacı ruha sahip mezunlarımız için lisansüstü çalışmaları tamamlamak suretiyle üniversitelerin akademik kadrolarında da yer almak mümkündür.