Temel Bilgiler
Maliye biliminin konusunu oluşturan mali olayların, modern toplum hayatının işleyişinde ve devlet yönetiminde çok önemli rol ve etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Mali olayların başlıca özelliklerinden birisi de çok yönlü oluşlarıdır. Bu nedenle maliye bilimi yakın ilişki içinde bulunduğu iktisat, hukuk, sosyoloji, siyasi ve idari bilimler ile diğer bazı bilimlerin bir anlamda kesişme alanları üzerinde bir konumda yer almaktadır. Bu genel çerçeve içerisinde maliye eğitiminin ana amaçları şu şekilde sıralanabilir: Maliye bilimi ile yakından ilgili iktisat, hukuk, sosyoloji, siyasi ve idari bilimler ve diğer alanlara (Kantitatif bilimler dahil) ait temel bilgilerin sağlam bir şekilde elde edilmesi, Yakın alanlara ait bilgilerin, maliye konuları çerçevesinde bir senteze kavuşturulması ve bu yapı içinde ortaya çıkabilecek yeni birtakım özelliklerin kavranması, Maliyenin amaçlarına uygun olarak, yakın alanlara ait bilgilerden teori ve uygulama alanında yararlanabilme ve gerektiğinde söz konusu alanların elemanlarıyla disiplinler arası ortak çalışmalar yapabilme becerisinin kazanılması.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Programın temel amacı; Mali ve ekonomik konularda yeterli bilgi birikimine sahip ve bu bilgiler ışığında ekonomik olayları analiz edebilen,analitik düşünebilen, işbirliği ve uyum içerisinde çalışma ve iş yapma becerisi kazanmış öğrenciler yetiştirmektir.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. NESLİHAN COŞKUN KARADAĞ
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Prof. Dr. NESLİHAN COŞKUN KARADAĞ
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. HAŞİM AKÇA
Staj Koordinatörü
Oryantasyon Sorumlusu
Prof. Dr. NESLİHAN COŞKUN KARADAĞ
Amaç
Maliye programının amacı, kamu ve özel sektörde mali, (para ile ilgili) konulara ilişkin sorunlara bilimsel yöntemlerle, gerekli çözümleri geliştirecek elemanları yetiştirmektir. Öğrencilerimizi mezuniyetleri sonrası Vergi Müfettişliği, Banka Müfettişlikleri, Bütçe Uzmanlığı, İdari Yargı Hakimliği, Sayıştay Denetçiliği ve Sermaye Piyasası Uzmanlığı gibi alanlar başta olmak üzere, gerek kamu gerekse özel sektörün her alanında onları en üst kademelere getirecek bilgi birikimi ve donanımını öğrencilerimize kazandırabilmektir.
Hedef
Programın temel hedefi; ülkesine ve insanlığa katkı sağlayacak maliye alanında yetkin eleman yetiştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için bölümümüz ulusal ve uluslararası standartlarda, AB uyumlaştırma süreci kapsamında bilgi, teknik, yöntem ve ders materyali kullanılmaktadır.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Maliye lisans diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
Bölümümüzün staj zorunluluğu bulunmamaktadır.
Uygulamalı Ders
Bölümümüzde uygulamalı ders bulunmamaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Bölümümüzün zorunlu iş yeri eğitimi bulunmamaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Bölümümüzün Erasmus ve Farabi kapsamında yurt dışı ve yurt içi değişim olanakları mevcuttur.
İstihdam Olanakları
Mezunlar, kamu kesimi ve özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Kamu kesiminde Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik; özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik, mali müşavirlik, belli başlı iş alanlarıdır.