Temel Bilgiler
2000 yılında kurulmuş olan Programımızın amacı, seramik malzemenin doğasını, çok yönlülüğünü malzemenin teknolojisini ve sınırlarını kavramış, sanat/tasarım konusunda araştırma ve uygulama becerisine sahip tasarımcı ve sanatçı adayları kazandırmaktır. Programımız mezunları, bilgiye ulaşırken izleyeceği yöntemi bilen, yaptığı işin öneminin farkında olan, edindiği bilgi ve becerileri sektör bazında ve toplumsal ihtiyaca göre uyarlayabilen, yetkinliktedir. Seramik Programı, araştırmaya, projeye ve uygulamaya dayalı dört yıllık lisans eğitimi veren bir birimdir.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Seramik programında, teorik derslerin verilmekte olduğu dersliklerin yanı sıra, desen, tasarım ve bilgisayar stüdyosu, endüstriyel seramik atölyesi, çamur atölyeleri, teknoloji laboratuvarı, seramik fırınları, torna atölyesi gibi mekan ve ekipmanlar ile öğrencilere bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri ortam ve olanaklar sağlanmaktadır. Ayrıca, eğitim müfredatımızda seminer, konferans, workshop ve teknik geziler gibi etkinliklerle öğrencilere, seramik sanatı ve tasarımı hakkında paylaşımlarda bulunma imkanı tanınmaktadır. Atölye ve fabrika stajları aracılığı ile öğrencilere seramik sanatı ve endüstrisinde tecrübe kazanma olanağı verilmektedir. Öğrencilere projeleri ile mezuniyet sergisi, yıl sonu sergileri, ulusal ve uluslararası sergi ve yarışmalara katılma imkanı tanınmaktadır. Üstün başarı gösteren öğrencilere, fakülte bünyesinde diğer bölümlerde açılan dersleri de alarak yan dal ve çift anadal diploması alma hakkı ve Erasmus (+) öğrenci değişim programı çerçevesinde Avrupa üniversitelerinde eğitim alma imkanı sunulmaktadır.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. YUSUF ZİYA HALEFOĞLU
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Doç. Dr. NERGİS KILINÇ MİRDALI
Erasmus Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Leman KALAY
Staj Koordinatörü
Doç. Dr. YUSUF ZİYA HALEFOĞLU
Oryantasyon Sorumlusu
Dr. Öğr. Üyesi SUNA ÇETİN
Amaç
Nitelikli öğretim elemanı ve öğrencileri bünyesinde bulunduran bölümün amacı, sanatsal ve bilimsel bir yaklaşımla araştırma yapan, seramik sanatı, tasarımı ve teknolojisindeki yeniliklere açık, alanında bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri ortam ve olanakları sağlayarak evrensel düşünce ve değerlere sahip tasarımcı ve sanatçı adayları yetiştirmektir.
Hedef
Sanat, tasarım ve bilim dallarının birlikteliği ve etkileşiminden güç alan üniversitemizin özgün ve çağdaş yapısını koruyarak ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde eğitim-öğretim, araştırma ve sanatsal çalışmalarını geliştirmek, akademik kadromuz, öğrencilerimiz ve mezunlarımızın ulusal ve küresel platformlarda etkinliklerini güçlendirmektir.
Kayıt Kabul Koşulları
ÖSYM'nin Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) ve Kontenjanları Kılavuzunda ilan edildiği gibi İlgili birimin belirlediği ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanan esaslar doğrultusunda Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alınmaktadır.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrencilere "Seramik" lisans diploması verilir.
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için her yarıyıl en az 30 AKTS olmak üzere toplamda en az 240 AKTS ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan ögrenciler, ilgili alanlarda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir ve eğitimlerine devam edebilirler.
Staj
Bu programda yaz döneminde yapılan her biri 20'şer işgünü ve zorunlu olmak üzere Fabrika Stajı ve Atölye Stajı bulunmaktadır.
Uygulamalı Ders
Seramik programında, sanatsal ve endüstriyel üretim aşamalarında malzemenin olanaklarına ve kapsamına hakim olabilmek adına, seramik sanatı, teknolojisi, kimyası ve tasarımı üzerine uygulamalı dersler yürütülmektedir.
İş Yeri Eğitimi
Programda işyeri eğitimi zorunlu değildir. Ancak öğrencilerimiz seramik alanı ile ilgili tüm konularda bilgi kazanarak endüstride ve özel atölyelerde yapılacak olan üretim için gerekli beceriye sahip olacak şekilde yetişmektedir. Mezun olduklarında tasarımcı ve serbest sanatçı olarak çalışabilmektedirler.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Bu programda başarılı olan öğrenciler için "Yüksekögretim Kurumlarinda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasinda Geçis, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararasi Kredi Transferi Yapilmasi Esaslarina Iliskin Yönetmelik" kapsamında Çift Anadal/Yandal Program olanakları bulmaktadır. Ayrıca öğrenciler Erasmus+ değişim programıyla akademik, yabancı dil ve genel kültür gibi kişisel yetkinlerini arttırma fırsatına sahip olurlar.
İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, almış oldukları malzeme bilgisi ve kuramsal sanat eğitimi ile alanında yetkin ve vizyon sahibi bireyler olarak seramik sanatı ve tasarımı alanında fabrikalarda, özel kurumlarda ve atölyelerde yer alabilirler. Sanat eğitimcisi, model tasarımcısı, ürün geliştirici, seramik eğitmeni gibi rollerde görev alarak sektöre katkı sağlayabilirler. Ayrıca, serbest sanatçı olarak atölye kurabilir, ulusal ve uluslararası sergilerde eserlerini sergileyebilir, mimari projelerde seramik yüzey tasarımı ve dekor üretiminde aktif rol alabilirler. Eğitim süreçlerinde kazandıkları teknik bilgi ve yaratıcı beceriler sayesinde, seramik teknolojisi ve seramik sanatı gibi alanlarda uzmanlaşarak kariyerlerinde fark yaratmaları mümkündür.