Tarım Makineleri

Lisans Programı - Ziraat Fakültesi


Temel Bilgiler

Bölümümüz, Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Kürsüsü adıyla 1970 yılında kurulmuştur. İzleyen yıllarda Tarımsal Mekanizasyon Bölümü olarak da adlandırılan bölümüz 1984 yılından bu yana Tarım Makinaları Bölümü adıyla görev yapmaktadır. Bölümümüzdeki çalışmaların temel amacı; tarımsal üretim için gerekli olan tarımsal mekanizasyon araçlarının tasarımı, imalatı, seçimi, verimli işletilmesi, sağlıklı ve güvenli kullanılması için bilgi üretmek ve yaymaktır. Ayrıca, mevcut tarım makinalarını daha verimli kullanılmasını sağlamak, ülkemizde olmayan makinaların, tasarım ve imalatını gerçekleştirerek veya diğer ülkelerdeki örneklerini sağlayarak imalatçı ve üreticilere örnekler sunmaktır. Bu amaçlarla bölümümüzün uzmanlık alanları; tarımsal elektrifikasyon, doğal enerji kaynakları, sera tekniği, tarım traktörleri, ergonomi, toprak işleme mekanizasyonu, ekim- dikim gübreleme mekanizasyonu, tarımsal savaş mekanizasyonu, hasat harman, hasat sonrası işlemler mekanizasyonu, tarım makinaları işletmeciliği ve planlama, hayvansal üretimde mekanizasyon başlıkları altında şekillenmiştir.

Programın Süresi ve Kredisi

4 Yıl - 240 AKTS

Özellik ve Tanım

Lisans düzeyinde edinilen uzmanlık bilgilerini, özgün fikirlerle destekleyerek ve bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak, karmaşık mühendislik problemlerini çözme ve Tarımsal Mekanizasyon kapsamındaki yenilikleri takip etme, inceleme ve uygulama becerisiyle, yeni veya disiplinler arası teknolojilere uyum sağlayabilecek esnek bilgi temeline sahip olmak.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Erasmus Koordinatörü

Staj Koordinatörü

Oryantasyon Sorumlusu

Amaç

Tarım makinaları ve teknolojileri mühendisliği alanında uzmanlaşmış, kamu ve özel sektörde çalışabilecek, ülke koşullarını ve bitkisel ve hayvansal üretimi bilen, aynı zamanda uluslararası çalışma yeteneği olan, teknik bilgi bakımından donanımlı, kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilere sahip, proje yapabilen, etik değerleri yüksek, ekip çalışmasına yatkın ve üretimde sürdürebilirliği ilke edinmiş Ziraat Mühendisi yetiştirmektir.

Hedef

Tarımda insan gücü ile yapılamayan veya insanların yapmak istemediği tüm işlerin makine ve otomasyon sistemleriyle yapılmasını sağlamak, bu tür işler için uygun enerji kaynakları geliştirmek ve makine tasarlamak , makine seçmek, doğru makine kullanımını öğretmek, tarımsal girdilerin optimum kullanımı için akıllı makinalar/otomasyon sistemleri geliştirmek ve pazarlamaktır.

Kayıt Kabul Koşulları

Bu programa ögrenciler Ölçme Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan verilen yerlestirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Bu programi basari ile tamamlayan ögrencilere Ziraat Mühendisi diplomasi verilir.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bu programda lisans egitimini basariyla tamamlayan ögrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Egitim ve Ögretim Yönetmeligi" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalamasi ve mülakat sinavinin birlikte degerlendirilmesi sonucunda kendi alaninda veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda egitimlerine devam edebilirler.

Staj

40 iş günü. ilgili alanda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşları

Uygulamalı Ders

Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.

İş Yeri Eğitimi

Programın 8. yarıyılında uygulamalı işyeri eğitimi verilmektedir.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Ziraat fakültesinin, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Zootekni, Bitki Besleme ve toprak Bölümü, tarım Ekonomisi Bölümlerinde Çift Anadal ve yandal imkanı, Ayrıca Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde Çift anadal imkanı mevcuttur. Ziraat fakültesinin, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Zootekni, Bitki Besleme ve toprak Bölümü, tarım Ekonomisi Bölümlerinde Çift Anadal ve yandal imkanı, Ayrıca Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde Çift anadal imkanı mevcuttur. Bu programda lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi sonucunda kendi alanında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda eğitimlerine devam edebilirler.

İstihdam Olanakları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Özel Sektör, Tarım kedi Kooperatifleri, Üniversiteler