Temel Bilgiler
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı, fen bilimleri ve eğitim bilimleri alanlarını kapsayan dört yıllık lisans eğitimi sonunda alanında yetkin fen bilgisi öğretmenleri yetiştirmektedir. Fen bilimleri ile ilgili fizik, kimya ve biyoloji alanlarında kuramsal ve uygulamalı dersler (laboratuvarlar) verilmektedir. Eğitim bilimleri kapsamında ise öğrencilerin pedagojik eğitimlerini sağlamak üzere yine kuramsal ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Öğrenciler son sınıfta, bölümümüz tarafından belirlenmiş orta okullara giderek stajlarını yaparlar. Mezunlarımız, akademik kariyerlerine devam edebilirken, Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler.
Programın Süresi ve Kredisi
4 Yıl - 240 AKTS
Özellik ve Tanım
Bilgiye ulaşma yollarını bilen ve öğretebilen, Fen ve Teknoloji alanındaki bilgileri günlük yaşamında kullanabilen, öğrencinin kendi bilgisini yapılandırmasına imkan veren çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerini uygulayabilen, bulunduğu sosyal ortamdaki insanlarla etkili iletişim kurabilen, değişime ve gelişime açık, çevre, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, demokratik ve etik değerlere saygılı ve bilimi en önemli yol gösterici olarak benimsemiş Fen ve Teknoloji öğretmenleri yetiştirmek.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. PINAR FETTAHLIOĞLU
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Doç. Dr. TUBA DEMİRCİOĞLU
Erasmus Koordinatörü
Prof. Dr. MUZAFFER ÖZCAN
Staj Koordinatörü
Doç. Dr. PINAR FETTAHLIOĞLU
Oryantasyon Sorumlusu
Arş.Gör.Dr. BETÜL KARADUMAN
Amaç
Bilgiye ulaşma yollarını bilen ve öğretebilen, Fen ve Teknoloji alanındaki bilgileri günlük yaşamında kullanabilen, öğrencinin kendi bilgisini yapılandırmasına imkan veren çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerini uygulayabilen, bulunduğu sosyal ortamdaki insanlarla etkili iletişim kurabilen, değişime ve gelişime açık, çevre, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, demokratik ve etik değerlere saygılı ve bilimi en önemli yol gösterici olarak benimsemiş Fen Bilgisi öğretmenleri yetiştirmek.
Hedef
İyi yetiştirilmiş Fen Bilgisi öğretmenleri mezun etmek.
Kayıt Kabul Koşulları
Merkezi bir ulusal üniversite yerleştirme sınavı (ÖSYS) yoluyla yerleştirme. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencilerin ÖSYS puanlarına göre yerleştirilmesinden sorumludur.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Lisans
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bu programın mezunları, ALES sınav sonucu, genel ortalama ve mülakatı içeren "Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Sınav Komisyonu" yönetmeliğine göre belirlenen değerlendirme sürecini geçmeleri halinde aynı veya ilgili alanlardaki lisansüstü çalışmalara başvuru yapabilirler.
Staj
Öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulda 4. sınıftan başlayarak 2 yarıyıl staj yapmaktadırlar.
Uygulamalı Ders
Program kapsamında yer alan Öğretmenlik Uygulaması-I ve Öğretmenlik Uygulaması-II dersleri Milli Eğitime bağlı okullarda, bakanlıkla kurulan işbirliği kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İş Yeri Eğitimi
Öğrenciler gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında (TEMA, LÖSEV, TEV, AÇEV vb.) çalışmakta veya fen derslerinde uygulama yapmaktadır.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Öğrenciler eğitim fakültesinde kontenjanı verilen bir bölümde çift anadal veya yan dal yapabilmektedir.
İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, akademik kariyerlerine devam edebilirken, Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler.