BAC116 Organik Tarım

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAC116
Ad Organik Tarım
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT


Dersin Amacı

Organik tarımı tanıtmak. Organik tarımın Dünyada ve Türkiyedeki geçmişi hakkında bilgi vermek. Organik tarım yapabilmek için gereken koşullar konusuda bilgi verip, organik tarımın prensiplerini anlatmak. Organik ürünler konusunda bilgi vermek. Organik tarımın insan ve çevre üstündeki etkileri hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

Organik tarımı kavramını öğrenir. Organik tarımın tarihçesini ve gelişim sürecini açıklar. Organik tarımın dünyada ve Türkiyede gelişim süreci hakkında örnek verir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Organik Tarım. yayçep. Gıda tarım Hayvancılık bakanlığı

Notlar

Organik Tarım. yayçep. Gıda tarım Hayvancılık bakanlığı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Farklı tarla bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme ve ıslah yöntemleri hakkında tartışır
ÖÇ02 Farklı bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme ve ıslah yöntemleri hakkında tartışır
ÖÇ03 Farklı süs bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme ve ıslah yöntemleri hakkında tartışır
ÖÇ04 Bitkisel üretim yapar
ÖÇ05 Farklı bitkilerde ıslah ve üretim yöntemlerini uygular
ÖÇ06 Tohum, fide ve fidan üretebilir, bunlarla ilgili kalite analizlerini uygular.
ÖÇ07 Organik tarımın özelliklerini açıklar
ÖÇ08 İyi tarımın özelliklerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmenin tüm temel fonksiyonlarını kavramsal olarak açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekonomi kavramlarını ve temel ekonomik kavramların işletme yönetimi kavramlarıyla ilişkisini açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmecilik alanı ile ilgili hukuk disiplinine ilişkin temel bilgileri tanımlar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Etkin sözlü, yazılı ve görsel iletişim yöntemlerini kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgi aktarımını öğrenim dilinde yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İşletmelerin sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun işletme yönetimi yaklaşım, uygulama ve yöntemlerini belirler.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Karşılaştığı işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirler.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İşletme alanında bilimsel araştırma yapar ve araştırma sonuçlarını yönetimsel karar verme süreçlerinde kullanmak üzere raporlaştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Etkin bir biçimde ekip çalışması yapar ve ekip içinde gerekli sorumluluğu alır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletme yönetiminin temel sayısal ve istatistiksel analiz programlarını kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İşletmelerin faaliyetlerini etkileyen sektör yapısı, rekabet, teknoloji, ekonomi, siyaset, kültür gibi dış çevre unsurlarını izleyerek işletmenin dış paydaşları ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İşletme yönetiminin gerektirdiği İşletme Bilgi Sistemleri ve alt modüllerini kullanır/raporlar/yorumlar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki etik, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, kültürel, toplumsal ve evrensel değerler konularında farkındalık sahibi olur. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yenilikçi iş fikirleri geliştirerek kaynakları girişimci faaliyetler için etkin bir şekilde kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Organik tarımın tanımı ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Organik tarımın tarihçesi ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Organik tarımın dünyadaki durumu ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Organik Tarımın Türkiyedeki durumu ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Organik tarımın avantajları ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 Organik tarım yapılabilmesi için gerekli koşullar ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Organik tarımda yetiştiricilik prensipleri (Yer, toprak özellikleri) ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Organik tarımda yetiştircilik prensipleri (Tohum ekimi, fide yetiştirciliği, toprak dezenfeksiyonu) ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Organik tarımda yetiştiricilik prensipleri (Dikim, bakım işlemleri, sulama, gübreleme) ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Organik tarımda yetiştiricilik prensipleri (Hastalık ve zararlılarla mücadele) ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
12 Organik Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 İyi tarım uygulamaları on okuma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 ogrenci ödevlerinin incelenmesi ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 öğrenci sunumları ön okuma Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS