Genel Bilgi
Kod | EBL206 |
Ad | Beslenme |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERKAN SELLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi Ebru MELEKOĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı öğrencileri yeterli ve dengeli beslenme özel durumlarda beslenme (gebelik ve emzirme dönemi), yenidoğan, bebeklik,çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme, düzenli ve dengeli beslenme ile hastalıklardan korunma ilişkisi, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiler, çeşitli hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinin önemi ve uygulamaları konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği
Beslenmeye Giriş, Beslenme ve sağlık, Fonksiyonel Gıdalar, Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sistemi, Organik Besin Öğeleri, İnorganik Besin Öğeleri, Toplum Beslenmesi, Toplumda Enerji Ve Besin Elementleri, Gebe ve emziklilerde beslenme, Yenidoğan beslenmesi, Özel Durumlarda ( Risk Grupları) Beslenme, Yaşam Stili Ve Beslenme
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yoktur.
Kaynaklar
1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13. baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. 2. McGuire, M., Beerman, KA. (2011). Nutritional Sciences (2nd Edition). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning. 3. Türkiye Beslenme Rehberi. (2016). Sağlık Bakanlığı, Ankara. 4. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. 5. Brown, AC. (2011). Understanding food: Principles and prepation (4th). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning.
Notlar
Ders Notu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Beslenme ve sağlık kavramlarını tanımlar. |
ÖÇ02 | Beslenmenin ekonomik durum,yaş,cinsiyet,aktivite,çevre, sosyal yaşam,genetik ve fiziksel özelliklerle ilişkisini açıklar. |
ÖÇ03 | Yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını tanımlar. |
ÖÇ04 | Yetersiz ve dengesiz beslenmenin getirdiği sağlık sorunlarını açıklar. |
ÖÇ05 | Toplumda görülen beslenme sorunları nedenlerini açıklar. |
ÖÇ06 | Toplumda görülen beslenme sorunlarını bilir. |
ÖÇ07 | Toplumda görülen beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerileri getirir. |
ÖÇ08 | Makro ve mikro besin ögelerini (karbonhidrat,lipit,protein,vitamin ve mineraller,posa,su) tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleki yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ebenin rol ve sorumluluklarını açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kadın ve üreme sağlığına ilişkin temel kavramları, ulusal ve uluslararası sağlık göstergelerini açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Anne sağlığının önemini kavrar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kadın ve erkek üreme organları anatomisi ve fizyolojisini açıklar. | |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | İntrauterin dönemden başlayarak, anne, yenidoğan ve ailesinin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığının korunması, sürdürülmesi, geliştirmesine yönelik bakım gereksinimlerini karşılar. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Prekonsepsional dönem, gebelik ve doğum öncesi süreçte gebeye/çifte genetik danışmanlık yapar. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Doğum eyleminde gebe ve ailesinin bakım gereksinimlerini karşılar. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Doğum sonu dönemde normal loğusa, yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılar. | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Temel sağlık göstergelerini iyileştirmeyi hedefleyip, anne-bebek sağlığını korumaya ve yükseltmeye yönelik hizmet verir. | 5 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Kadında görülen jinekolojik sorunlara yönelik, gerekli bakım ve girişimlerini planlar, uygular ve bu konuda sağlık eğitimi yapar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tüm yaşam evrelerinde kadının bakım gereksinimlerini karşılar. | 3 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleki rol ve sorumluluklarının bilincinde ebelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonu için yönetim aktivitelerini kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sağlık uygulamalarını kendi yaşamına aktarır. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgisayar ve bilişim teknolojisini kullanır. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sağlıklı/hasta birey ve ekip üyeleri ile etkin iletişim becerilerini kullanarak iletişim kurar. | 3 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İletişim sağlayabilecek düzeyde yabancı dil bilir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel sağlık hizmetleri doğrultusunda gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde kadın, gebe, anne ve yenidoğanı etik değerlerle, ailesi ve yaşadığı toplum içinde bütüncül ve insancıl bir anlayışla ele alır. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Beslenmeye Giriş | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Besin ögeleri | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Enerji metabolizması,enzimler ve hormonlar | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Besin grupları | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Özel durumlarda beslenme-gebelik ve emziklilik döneminde beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Yenidoğan beslenmesi | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Çocukların beslenmesi-1-5 yaş çocuk beslenmesi ve okul çağı çocuklarının beslenmesi | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Okuma, araştırma, tekrar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Hastalıklarda beslenmeye giriş | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Karaciğer-böbrek-safra kesesi-pankreas hastalıklarında beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Diabette beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Kardiyovasküler-aterosklerotik hastalıklarda beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Kanserlerde beslenme, enteral- parenteral beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Enfeksiyon ve sinir sistemi hastalıklarında beslenme | Okuma, araştırma | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Okuma, araştırma,tekrar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Okuma, araştırma,tekrar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |