BIY115 Genel Biyoloji

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BIY115
Ad Genel Biyoloji
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SEVİM POLAT


Dersin Amacı

Canlilarin genel özellikleri, hücre yapisi, bitkisel ve hayvansal hücre, doku ve sistemler hakkinda temel bilgileri kazanmaktir.

Dersin İçeriği

Bu derste biyoloji biliminin çalisma alanlari ve canlilarin ortak özellikleri anlatilarak, hücre ve hücre yapisi, prokaryot ve ökaryot hücre, hücre organelleri ve fonksiyonlari, hücre bölünmesi, bitkisel dokular ve fonsiyonlari, solunum ve fotosentez, hayvansal dokular, organ sistemleri, hayvanlarin siniflandirilmasi konulari teorik dersler ve laboratuvar uygulamalari ile ögretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Genel Biyoloji. Yel M. Bahçeci, Z. ve Yılmaz M. 2008. Ankara 2. Ders notları

Notlar

Ders konuları ile ilgili diğer yayınlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1.Biyoloji biliminin temel esaslarını tanımlar.
ÖÇ02 2.Canlıların ortak özelliklerini sıralar.
ÖÇ03 3. Hücre yapısı, organelleri ve görevleri ile ilkel ve gelişmiş hücreler arasındaki farklılıkları açıklar.
ÖÇ04 4.Bitkisel ve hayvansal hücreler arasındaki farklılıkları ayırt eder
ÖÇ05 5.Hücre bölünmesi ve gelişmeyi açıklar.
ÖÇ06 6.Bitkisel ve hayvansal dokuların görevlerini açıklar
ÖÇ07 7.Hayvansal organizmalardaki sistemleri ve işlevlerini temel olarak tanımlar.
ÖÇ08 8.Çevresindeki bitkisel ve hayvansal organizmaları genel olarak sınıflandırır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoloji Bilimine Giris, Canlilarin ortak özellikleri, Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hücre yapisi , prokaryot ve ökaryot hücre Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Hücre organelleri ve görevleri, bitkisel ve hayvansal hücre arasindaki farkliliklar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
4 Hücre bölünmesi (mitoz bölünme) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Hücre bölünmesi (Mayoz bölünme) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Bitkisel dokular ve görevleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Bitkilerde Solunum ve fotosentez Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
8 Ara sinav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hayvansal hücrenin yapisi, sitoplazma ve organeller, hücrede protein sentezi Ders ile ilgili ders notları ve kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Hücre bölünmesi, spermatogenez, döllenme ve gelisme Ders ile ilgili ders notları ve kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Hayvansal dokular I Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hayvansal dokular II Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Hayvanlarda organ sistemleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
14 Hayvanlarda organ sistemleri ve islevleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Hayvanların sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 Final sınavı Final Sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Final Sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 8 16
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü (Saat) 130
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,20
AKTS 5 AKTS