SUF217 Balık Besleme Teknikleri

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF217
Ad Balık Besleme Teknikleri
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN


Dersin Amacı

Ögrencilere balik besleme metotlari hakkinda bilgi vermek.Besleme teknikleri ile balik beslenme fizyoloji hakkinda bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği

Yem kompozisyonlari ve analizleri; Yem tipler, üretimi ve içerikleri; Yem alim ölçüm teknikleri; Beslenme davranislari; Çevresel faktörler ve yem alimina etkisi; Sindirim ve besleme metotlari; Besleme ritimleri; Beslenme zamaninin yem alimi ve besleme metotlarina etkisi; besleme metotlarinin gelistirilmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

-Balık Besleme (https://www.elsevier.com/books/fish-nutrition/hardy/978-0-12-819587-1) -Yem Formulasyonu (Sergio F. Nates) Link (https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation) - Balık ve Karideslerde Besin ihtiyaçları (https://nap.nationalacademies.org/catalog/13039/nutrient-requirements-of-fish-and-shrimp)

Notlar

1-Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics 2-HANDBOOK ON INGREDIENTS FOR AQUACULTURE FEEDS


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel besleme tekniklerini yapar.
ÖÇ02 Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler.
ÖÇ03 Öğrenci kendi kendine plan ve program yapar.
ÖÇ04 Problemlere sistematik çözümler üretir.
ÖÇ05 Balıkların beslenme alışkanlıklarına göre besleme stratejileri geliştirir.
ÖÇ06 Küresel su ürünleri üretimini bilir.
ÖÇ07 Balk yem formulasyonları ile ilgili genel prensipleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenme Aliskanliklari ve besleme Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Tartışma, Proje Temelli Öğrenme
2 Besin Metabolizmasi Ön okumalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma
3 Uygulama-Sindirim ve Beslenme Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Tartışma, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme
4 Beslenme Ritimleri Ön okumalar/sunu inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Uygulama (sindirilebilirlik test) Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Enerji ve Beslenme Ritimleri Ön okumalar/kitap inceleme Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Telafi Büyümesi Kütüphane araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Laboratuar hazırlıkları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-I Ön okumalar/ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
10 Besleme Metotlarinin Belirlenmesi ve Kriterleri-II Kütüphane araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Uygulama Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Yem Alimi ve Çevrenin Etkisi Ön okumalar/kitap inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Beslenme Yönetimi Uygulama (Mide bosaltim ve yem alimi) Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
14 Besleme Metotlarinin Vücut Kompozisyonuna Etkileri Ön okumalar Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Yem alım analizleri Uygulaması Laboratuar hazırlıkları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön okumalar/ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ön okumalar/ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 76
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,04
AKTS 3 AKTS