SUF231 Sportif Olta Balıkçılığı

2 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF231
Ad Sportif Olta Balıkçılığı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ERHAN AKAMCA


Dersin Amacı

Bu ders kapsamında, ülkemiz ve dünyada yapılan sportif balıkçılığın, balıkçılık ekipmanlarının, balıkçılıktaki sınırlamaların tanıtılması, amaçlanmıştır

Dersin İçeriği

Bu ders de; sportif balıkçılığın tarihçesi, sportif balıkçılıktaki yasak ve düzenlemeler, sportif balıkçılıktaki olta çeşitleri, olta yapımı, doğal ve yapay yemler, yemleme, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bazı türlerin avcılığı, sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri açıklanacak.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Olta Balıkçılığı Tüm Yönleriyle. Atilla Alpbaz, Arif Özer

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Proje tasarlama becerisini öğrenebilme
ÖÇ02 Sahadaki çalışma metotlarını irdeleme ve sonuç geliştirme becerisi edinebilme
ÖÇ03 Kendi kendine öğrenme becerisi kazanabilme
ÖÇ04 Değişen koşullara uyum sağlama becerisi edinebilme
ÖÇ05 Literatür tarama ve değerlendirme becerisini öğrenebilme
ÖÇ06 Sunum hazırlama ve raporlandırma becerisi kazanabilme
ÖÇ07 Edinilen bilgiyi uygulayabilme becerisi kazanma
ÖÇ08 Gelişen teknolojiyi takip etme becerisi kazanabilme


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin genel içeriği ve işleyişi hakkında genel bilgilendirme Yardımcı kaynak kitapları örnekleri inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sportif balıkçılığın tarihçesi Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sportif balıkçılığındaki yasak ve düzenlemeler Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Olta çeşitleri ve bir oltanın kısımları Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Olta yapımında kullanılan malzemeler ve teknik özellikleri Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Olta yapımı ve olta tipleri Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Olta düğümleri Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Doğal ve yapay yem çeşitleri Konu ile ilgili internet taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Doğal yem hazırlama Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Sportif balıkçılıkta takım kutusu içeriği Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Deniz ve tatlı sularda yaşayan bazı önemli balık türlerini av metotları Konu ile ilgili ders notları ve slaytlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sportif balıkçılıkta karşılaşılan bazı tehlikeli balık türleri Fakülte su ürünleri laboratuvarında mikroskop altında görülüp, incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 9 9
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS