SUF313 Su Ürünleri İşletmelerinde Sağlık Yönetimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF313
Ad Su Ürünleri İşletmelerinde Sağlık Yönetimi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. İBRAHİM CENGİZLER


Dersin Amacı

Su ürünleri isletmelerinde saglik sorunu çiktiginda izlenecek yol ve korunma önlemlerinin alinabilmesi, saglik sorunu yaratacak canli ve cansiz etmenlere karsi isletmenin monitorize olmasinin saglanmasi, sertifikasyon ve izleme yapilabilmesi.

Dersin İçeriği

Su ürünleri isletmelerinde hastalik veya saglik sorunu yaratabilecek etmenlerin belirlenmesi, saglik sorunu olusan bir isletmede yapilacak alan çalismasi, çevresel parametrelerin düzenlenmesi, profilaktif önlemler, asi ve dezenfeksiyon çalismalari, Medikamentler; kullanimlari ve çevreye etkileri, isletmelerde monitorize çalismlar.

Dersin Ön Koşulu

önkoşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

balık hastalıkları ders kitabı, Su Ürünleri işletmelerinde Sağlık Yönetimi ders notları

Notlar

internet ve kütüphane olanaklarından yararlanma


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrenci; Su Ürünleri İşletmelerinde karşılaşılabilecek olan sağlık problemlerine aktif olarak çözüm ve öneri getirir
ÖÇ02 İşletmelerde karşılaşılacak olası sağlık sorunlarının belirlenmesinde her türlü alan ve laboratuvar bulgusunu kullanır.
ÖÇ03 İşletmelerde sağlık yönetiminin moniterize olmasını sağlar
ÖÇ04 işletmelerde oluşan sağlık sorunlarını yerinde inceleyerek, notlarını alıp, uygun çözüm yollarını araştırır
ÖÇ05 bir su ürünleri işletmesinde gerekli kayıtların nasıl alınacağını ve nasıl kullanılacağını bilir
ÖÇ06 bir su ürünleri işletmesinde sanitasyon,eradikasyon ve profilaksinin önemini bilir, gerekli tedbirleri değerlendirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri isletmelerinin tanimi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünleri isletmelerinde alan çalismasi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Örnek alimi ve gönderme İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Isletmelerde çevresel parametrelerin izlenmesi ve önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Isletmelerde profilaksi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Isletmelerde amonyak birikimi, zararlari ve önlenmesi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Saglik sorunlarinda medikament uygulamasi ve halk sagligi yönünden önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize sinavi Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Asi ve uygulama yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Zoonozlarin tanimi ve önemi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun önemi ve uygulamasi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Bildirilmesi zorunlu hastaliklar ve karantina uygulamalari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Hastaliklarda tani yöntemleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Laboratuvar teknikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Mevzuat bilgileri,Rapor hazırlama İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS