SUF301 Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF301
Ad Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE


Dersin Amacı

Dersin amacı akvaryum sistemleri ve dizaynı; su kalitesi ve kontrolü; akvaryum balıklarının tanıtılması, üretilmesi, beslenmesi ve taşınmasi konularında ögrenciye bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Akvaryum sistemleri ve düzenlenmesi, çevresel faktörler ve kontrolü; başta Poecillidae, Cyprinidae, Anabantidae and Cichlidae aileleri olmak üzere akvaryum balıklarının tanıtılması, üretilmesi, beslenmesi ve taşınması.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

bütün yöntemleri ile akvaryum kitabı, Yeni Başlayanlar İçin Tatlı Su Akvaryumları

Notlar

Balık ve Akvaryum Bakım Kitapları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Pek çok akvaryum balık türlerini ayırt eder, onların biyolojilerini bilir ve eşey ayrımlarını yapar.
ÖÇ02 Bir akvaryum balığı işletmesinin yer seçimi ve planlanması konusunda doğru ve sağlıklı karar verir.
ÖÇ03 Akvaryum yapımını ve düzeneğini kurmasını becerir.
ÖÇ04 Su kalitesi parametreleri ve aralarındaki ilişkileri analiz eder
ÖÇ05 Pek çok akvaryum balığı türünün üretimini, bakımını ve beslenmesi yapar.
ÖÇ06 Balıkların taşınması ve anestezi edilmesinin üstesinden gelir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tüm dersin içerigi konusunda özet bir bilgi verilmesi öğrenci ders notu ile gelir. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Akvaryum baliklarinin genel özellikleri, piyasa talepleri, Akvaryum baligi üretim isletmesi kurulmasinda yer seçimi ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Cam akvaryum yapim teknikleri, beton havuzlarin teknik özellikleri, havalandirma ve filtrasyon ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Akvaryum baliklarinda beslenme, yemler, canli yemler ve bunlarin basit üretim teknikleri ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Akvaryum sistemlerinde çevresel etmenler ve yönetimi ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
6 resürküle sistemler ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Doguran akvaryum balıkları ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Poecilidae baliklari yetistiriciligi ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Sazangiller ders notunu okuma, webten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Sazangiller yetistiriciligi ders notunu okuma, webten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Anabantidae ve Çöpçü baliklari yetistiriciligi ders notunu okuma, webten kaynak taraması ve ev ödevi haazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
13 Cichlidae yetistiriciligi Önerilen kaynakları okuma, Deneme akvaryumlarının izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Balik tasimacaligi, balik kayip ve ölüm nedenlerine yaklasim. Yetistiricilikte kullanilan medikamentlerin kullanim ve hesaplanma yöntemleri Önerilen kaynakları okuma, Deneme akvaryumlarının izlenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ev ödevi hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS