Genel Bilgi
Kod | SUF308 |
Ad | Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Yetistiriciligi yaygin olarak yapilan ticari krustaselerden karides, istakoz, kerevit ve tatlisu karides türlerinin ve yine çiftkabuklu yumusakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetistiricilik tekniklerinin ögretilmesi
Dersin İçeriği
Bu derste eklembacaklilardan Karides Biyolojisi, Karides Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetistiricilik Teknikleri, Karides Larva Beslemede Canli Yem Kullanimi, Karides Büyütme Teknikleri, Tatli Su Karidesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kerevit Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istakoz Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Çift kabuklulardan ise Midye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istiridye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Pekten Biyolojisi ve Yetistiriciligi konulari islenecektir
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
ilgili bilimsel makaleller
Notlar
Ders materyali
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgilidir |
ÖÇ02 | Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ03 | Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ04 | Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgili |
ÖÇ05 | Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş |
ÖÇ06 | Kıskaçlı ve dikenli istakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ07 | Yetiştiriciliği yaygın yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş |
ÖÇ08 | İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi sahibi |
ÖÇ09 | Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel Giris | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Deniz Karideslerinin Biyolojisi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
3 | Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Deniz Karideslerinde Larva Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Larva Beslemede Kullanilan Canli Yemler | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Deniz Karideslerinin Semirtilme Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Tatlisu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Istakozlarin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Genel Çiftkabuklular Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Istiridye Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Istiridye Yetistiriciligi 2 | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Kum Midyeleri Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Pektenler Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 109 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,36 | ||
AKTS | 4 AKTS |