Genel Bilgi
Kod | SUF306 |
Ad | Balık Hastalıkları |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Ülkemizde ve Dünyada yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan deniz ve tatlı su balıklarında rastlanılan ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların tanıtılmasıdır.
Dersin İçeriği
Yetistiriciligi yapilan baliklarda görülen viral, bakteriyel, paraziter ve mantar hastalıkları; Balık hastalıklarının teşhisi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Cengizler, İ. 2000. Balık Hastalıkları Ders Kitabı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, Yayın No:7. 136. s.
Notlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Dersi alan öğrenciler; Balık ve çevresi ile olan etkileşimleri tanımlar |
ÖÇ02 | Balılarda sağlık sorunu yaratacak canlı ve cansız etkenleri açıklar |
ÖÇ03 | Balıkta bir sağlık sorunu oluştuğunda hangi yöntem kullanılarak tanı konulmasını açıklar |
ÖÇ04 | Sağlık sorununda profilaksi, eradikasyon ve kontrol yöntemlerini belirler |
ÖÇ05 | Hastalık görüldüğünde alınacak önlemleri ve sağaltımı açıklar |
ÖÇ06 | Bildirilmesi zorunlu hastalıkları belirler, ulusal ve uluslararası önlemleri tartışır |
ÖÇ07 | Hastalık etkenlerinin işletmelerden uzak tutulmasını sağlar, dezenfeksiyonu yapar |
ÖÇ08 | Yetiştiricilikte çevresel etkilerin balıkta yaratacağı sağlık sorunlarını tartışıp, optimizasyonu sağlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balıklarda hastalık olusturan etkenler, tanı yöntemleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
2 | Balık ve çevresi, bakteriyel hastalıklara giris | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Gram(-) bakterilerin olusturdugu hastalıklar | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Gram positif bakterilerin oluşturduğu hastalıklar ve oluşan enfeksiyonun açıklanması | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
5 | Balıklarda viral hastalıkların tanımlanması | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
6 | Mantar hastalıkları | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
7 | Balıklarda parazitizm ve protozoon parazitler | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
8 | Vize sınavı | Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Balıklarda metazoon parazitler | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
10 | Balıklarda rastlanılan diğer hastalıklar | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
11 | Balık farmakolojisi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Balık farmakolojisi uygulamaları | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Balık immünolojisi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
14 | Balıklarda aşılama ve aşı uygulama yöntemleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Gösteri, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Balık hematolojisi hakkında kısa bilgiler,Rapor Hazırlama | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma,Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
16 | Yıl sonu sınavı | Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yıl sonu sınavı | Balık Hastalıkları ders kitabı ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |