SUF419 Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF419
Ad Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN


Dersin Amacı

Metabolizma ve prensipleri konularini tanimlar

Dersin İçeriği

balıkların beslenme davranışları, besinlerin sindirilebilirliliği, beslemede protein, yağ ve karbonhidratların önemi

Dersin Ön Koşulu

Baliklardaki sindirim asamalarini açiklar

Kaynaklar

Recommended Course Material(s)

Notlar

ilgili bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sindirim ve balık yemleri arasındaki ilişkiyi açıklar
ÖÇ02 Sindirim ve balık yemleri hakkında uygulama yapar
ÖÇ03 Duyu ve yem alımı hakkında uygulama yapar
ÖÇ04 Herbivor balıkların sindirim sistemleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 Omnivor balıkların sindirim sistemi hakkında bilgi edinir
ÖÇ06 Karnivor balıkların sindirim sistemi hakkında bilgi edinir
ÖÇ07 Sindirim sistemi organları ve görevleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ08 Yağların sindirimi hakkında bilgi edinir
ÖÇ09 Proteinler ve karbonhidratların sindirimi konusunda bilgi edinir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 1
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balik besleme fizyolojisi ve biyokimyasi hakkinda temel kavramlar Ders konusu ile ilgili notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sindirim ve balik yemleri ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Duyu ve yem alim (yakalama) organlari ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Sindirim organlari, karaciger islevleri ve önemi ve konu hakkinda uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Baliklarda sindirim islemleri (fiziksel, kimyasal, enzimatik, emilim) Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, odev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Sindirimin kontrolü ve düzenlenmesi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Larval asamada balik besleme fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sinav Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Proteinlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Lipitlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Nükleik asitler, sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Karbonhidratlarin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Metabolizma ve Prensipler Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final sınavı Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS