Genel Bilgi
Kod | SUF409 |
Ad | Ekonomik Deniz Balıkları ve Balıkçılığı |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HACER YELDAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HACER YELDAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amaci, geleneksel olarak uygulanan balikçiligi tanitmak; ekonomik degeri olan baliklarin biyolojileri geregi sergiledikleri davranis sekilleriyle uygulanan avcilik yöntemleri arasindaki iliskiyi kurarak modern balikçilik stratejilerini belirlemeyi saglamaktir.
Dersin İçeriği
Giriş, Türkiye'nin Balık Üretimi, Balıkçılığın Önemli Türleri, Balıkçılığın Durumu, Su Ürünleri Kaynakları, Balıkçılık Yönetimi
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders Notu ve Kitaplar
Notlar
Şavaş, M., 2011. Türkiye Deniz Balıkları Atlası, Ege Üniversitesi yayınları.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Denizel balıklardan ekonomik öneme sahip olanları belirler. |
ÖÇ02 | Balık davranışlarıyla avcılık stratejisi arasındaki ilişkiyi kurar. |
ÖÇ03 | Akdeniz sular sisteminin dünya balıkçılığındaki yerini belirler. |
ÖÇ04 | Ekonomik öneme sahip balıklar arasındaki etkileşimi açıklar. |
ÖÇ05 | Balııkçılık sektöründen ekonomiye olan katkıyı diğerlerinden ayırd eder. |
ÖÇ06 | Ekonomik değere sahip balıkların kullanım şekillerini gösterir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Balıkçılıkla İlgili Bilgi ve Bulgular | Ders Notları 1-4. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Türkiye'nin Balık Üretimi ve Bölgelere (Deniz) Göre Dağılımı | Ders Notları 5-9. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Balık Üretiminin Türlere Göre Dağılımı | Ders Notları 9-13. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
4 | Hamsi (Engraulis encrasicolus) | Ders Notları 13-20. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay |
5 | Karagöz Istavrit (T. trachurus); Kraça (T. mediterraneus) ve Sardalya (S. pilchardus) | Ders Notları 20-30. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Uskumru (Scomber scombrus) ve Kolyoz (Scomber colias) | Ders Notları 30-37. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Mezgit (Merlangius merlangus) ve Kefaller (Mugil ve Liza spp.) | Ders Notları 37-46. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Sınav için Çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Palamut (Sarda sarda), Lüfer (Pomatomus saltatrix) | Ders Notları 46-52. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Kalkan (Scopthalmus maximus) ve Dil Baligi (Solea solea) | Ders Notları 52-58. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Keserbaş Barbun (Mullus barbatus) ve Taş Barbunu (Mullus surmuletus) | Ders Notları 58-64. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
12 | Türkiye'nin Su Ürünleri Potansiyeli ve Uygulanan Balıkçılık | Ders Notları 64-71. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Balıkçılığın Durumu | Ders Notları 71-74. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Su Ürünleri Kaynakları | Ders Notları 74-78. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Balıkçılığın İdare Edilmesi | Ders Notları 78-83. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |