SUF429 Mesleki Uygulama 1

4 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 0 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF429
Ad Mesleki Uygulama 1
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 0 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ögrencilere verilen teorik bilgileri, uygulamaya aktarma becerisi saglamak ve ögrencinin kariyer alanindaki ilgilerini test etme olanagi sunmaktir.

Dersin İçeriği

Ögrencinin lisans egitimi boyunca temel bilimler, su ürünleri yetistiriciligi, hastaliklari, avlama ve isleme alaninda edindigi teorik bilgilerin uygulamasini içerir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Daha önceki yılların staj defterleri örnek gösterilir

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dip trolü, fanyalı karides uzatma ağı, paraketa, ığrıp ve serpme gibi balıkçılık uygulamalarını öğrenir
ÖÇ02 Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik ölçümleri bilir
ÖÇ03 Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto yapımını öğrenir, ekonomik olmayan türlerden silaj hazırlayabilir
ÖÇ04 Doğadan ihtiyoplankton örneklerinin toplanması ve bu örneklerin çeşitli amaçlarla kullanılması hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Kıyı profili çıkarılmasını bilir
ÖÇ06 Bölgemizdeki temel bivalvia ve gastropod türlerini tanır
ÖÇ07 Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulama yöntemlerini öğrenir.
ÖÇ08 Paraziter, bakteriyel hastalıkların teşhisi, antibiyogram uygulaması ve kan alma yöntemlerini bilir
ÖÇ09 Artemia açtırılması ve saymasını öğrenir
ÖÇ10 Lagün sistemlerini bilir ve dalyan balıkçılığını öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balikçilik Uygulamasi 1 (Dip Trolü) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
2 Balikçilik uygulamasi 2 (Fanyali Karides Uzatma Agi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
3 Balikçilik uygulamasi 3 (Paraketa) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
4 Balikçilik uygulamasi 4 (Igrip ve serme) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
5 Balikçilik uygulamasi 5 (Baliklarda yas tayini ve bazi morfometrik karakterler) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Isleme teknolojisi uygulamasi 1 (Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto çikartilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
7 Isleme teknolojisi uygulamasi 2 (Ödev- Ekonomik olmayan türlerden slaj yapimi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Programın incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Temel bilimler uygulamasi 2 (Kiyi profili çikarilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Temel bilimler uygulamasi 3 (Bölgemizdeki bazi bivalvia ve gastropod türleri) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Balik hastaliklari uygulamasi 1 (Baliklara asi yapilmasi ve ilaç uygulanmasi Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Balik hastaliklari uygulamasi 2 (Paraziter hastaliklarin tayini ve kan alma Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Balik hastaliklari uygulamasi 3 (Bakteriyel hastaliklarin teshisi ve antibiyogram uygulamasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
14 Yetistiricilik uygulamasi (Artemia açtirilmasi ve sayilmasi) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Teknik Gezi (Yumurtalık lagünleri) Programın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 105
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,20
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 09:53