Genel Bilgi
Kod | SUF414 |
Ad | Algal Ürünler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LEYLA USLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. LEYLA USLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Alglerde elde edilen metabolitler, tanimlari, biyokimyasal özellikleri, ekonomik olarak degerlendirilmelerini ögretmektir.
Dersin İçeriği
Algal metabolizmanin özellikleri, Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Alg gruplari ve ekonomik öneme sahip metabolitleri, Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari; Pigmentler,Algal lipidler,Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeler, vitaminler ve antibiyotikler,Protein kaynagi algler,Algal Polisakkaritler,Alglerin mineral içerikleri, kullanim alanlari,Hidrokarbonlar,Sitotoksik, antitümör metabolitler,Polihidroksialkanatlar
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Richmond, A. (Ed.). (2008). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. John Wiley & Sons. Chapman, D. J. (1973). The algae. Springer.
Notlar
ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Algal metabolizmanın özelliklerini açıklar. |
ÖÇ02 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkilerini sayar. |
ÖÇ03 | Alg grupları ve ekonomik öneme sahip metabolitleri anlatır. |
ÖÇ04 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ05 | Algal lipidler ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ06 | Mikroalglerden elde edilen antioksidan maddeleri sayar, Alglal vitaminler ve antibiyotikleri açıklar. |
ÖÇ07 | Protein kaynağı algleri açıklar. |
ÖÇ08 | Alglerin mineral içerikleri, algal hidrokarbonlar ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ09 | Yenilebilir makroalgler, hayvan yemi desteği olarak ve organik gübre olarak makroalglerin kullanımını açıklar. |
ÖÇ10 | Ticari değeri olan makroalgleri sayar, makroalglerden agar, alginat ve karragen üretimi ve kullanım alanlarını açıklar. |
ÖÇ11 | Makroalg fermentasyon ürünleri ve bioethanol üretimini açıklar. |
ÖÇ12 | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Algal metabolizmanin özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özellikleri. | Dersi tanır, ders notunu temin eder. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Isik, sicaklik ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkileri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Mikroalglerin biyoaktif kimyasallari, pigmentler ve kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Algal lipidler, yag asitleri ve kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
5 | Protein kaynagi algler. Alglerin aminoasit kompozisyonlari. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
6 | polisakkaritler ve ekonomik degeri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
7 | Makroalglerin polisakkarit içeriği ve ekonomik degeri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara sinav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Makroalglerden elde edilen hidrokolloidler ve polisakkaritlerin kimyasi. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma |
10 | Yenilebilir makroalg türleri. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
11 | Hayvan yemi olarak makroalgler, organik gübre olarak makroalgler. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Ticari degeri olan makroalgler, makroalglerden agar, alginat ve karragenin kimyasal yapisi. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap |
13 | Agar, alginat ve karragen diger fikokolloidlerin kullanim alanlari. | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Makroalg fermentasyon ürünleri, bioethanol üretimi. | Ders notunu okur ve verilen ödevi yapar. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
15 | Dünyada makroalg endüstrisi | Ders notunu okuyarak gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Final sınavı | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final sınavı | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |