Genel Bilgi
Kod | ZFS214 |
Ad | Moleküler Biyoloji |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HATİCE GÜVENMEZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. BURHAN ARIKAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Moleküler biyoloji kapsamına giren temel bilgileri ve yaklaşımları öğretmek
Dersin İçeriği
Makromoleküller, DNA replikasyonu, transkripsiyon, translasyon, restriksiyon endonükleazlar, DNA tamir mekanizmaları, mutasyonlar
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Temel Moleküler Biyoloji
Notlar
Literatür
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Hücre moleküler bileşenlerini kavrar |
ÖÇ02 | DNA'nın replikasyonu, gen ifadesini ve mutasyonlarını kavrar |
ÖÇ03 | DNA hasar tamir mekanizmalarını öğrenir |
ÖÇ04 | Rekombinant DNA tekniklerini kavrar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | 2 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hücre ve moleküler biyoloji, monomer ve polimerler, bağlar | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay |
2 | Nükleik asitler ve özellikleri | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma |
3 | Genom organizasyonu | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay |
4 | Bakteriyel DNA replikasyonu | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Replikasyon ve replikasyonda kullanılan mekanizma ve enzimler | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Örnek Olay |
6 | Mutasyonlar | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | DNA onarım ve korunma mekanizmaları | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Vize | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
9 | Trnaskripsiyon | Kaynak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
10 | gen klonlama | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | gen kütüphaneleri | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Protein Sentezi | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Gen terapileri | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Protein sentezinin düzenlenmesi | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Kanser genetiği | Kaynak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Benzetim |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |