JZ213 Yerbilimlerinde Tasarım

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod JZ213
Ad Yerbilimlerinde Tasarım
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ÜLVİ CAN ÜNLÜGENÇ


Dersin Amacı

Teknik ve jeolojik çizimler için gerekli teknik detayları öğretmek. Teknik ve jeolojik çizimleri yapabilme yeteneğini kazandırmak. Jeolojik harita ve enine kesitler üzerinde kullanılan işaret-simgeleri öğretmek. Öğrencilere üç boyutlu düşünme yeteneğini sağlamak. İki boyutlu çizimlerden yararlanarak üç boyutlu şekillerin ve diyagramların ölçekli olarak hazırlanabilmesi; Jeolojik harita ve enine kesitlerden jeolojik tarihçe çıkarabilme yeteneğini kazandırabilmektir.

Dersin İçeriği

Giriş, Çizgiler, Standart yazı teknikleri (Dik standart yazı), Doğrular ve dikme çizimleri, geometrik çizimler (dörtgen, kare, beşgen, altıgen, yedigen, dokuzgen çizimleri), cisimlerin önden, yandan ve üstten görünüşleri, doğruların izdüşümleri, yüzeylerin izdüşümleri, blok diyagram çizimleri. Haritaların genel tanımı, sınıflandırılması, topografik haritalar ve üzerindeki başlıca veriler. Topografik haritalarda yön, ölçek, koordinat engebe, yer tespitleri ve kesit çıkartılması. Topografik ve jeolojik blok diyagramlarının hazırlanması. Ayrıntı ve kapsadıkları bilgilere göre jeolojik haritalar ve çeşitleri. Kayaçların yapıları ve haritalar üzerinde simgesel gösterimler ve jeolojik harita işaretleri. Düzlemsel yapılarla ilgili geometrik bilgiler. Jeolojik haritaların okunması ve yorumlanmaları, jeolojik yapı elemanlarının konumlarının saptanması, jeolojik ve topografik yüzeylerin arakesitlerinin saptanması, ölçekli ve ölçeksiz kesit, kroki ve panoramik çizimlerin çıkartılması, jeolojik verilerin blok diyagramlara işlenmesi.

Dersin Ön Koşulu

Koşulsuz

Kaynaklar

1-Tatar, Y., 1995. Jeolojik Harita Bilgisi. Fırat Üniversitesi 2-Ders konusu ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar.

Notlar

Ders konusu ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ölçekli çizim çalışmalarını ve tekniğini kavrar.
ÖÇ02 Topografik haritaları değerlendirir.
ÖÇ03 Harita ve kesitler üzerinde kullanılan işaret-simgeleri kullanır ve kavrar.
ÖÇ04 Harita yapma teknikleri ve V kaidesini kavrar.
ÖÇ05 Öğrenciler topografik ve jeolojik enine kesit çizmeyi kavrar.
ÖÇ06 Jeolojik haritalardan blok diyagram çıkartabilir.
ÖÇ07 Öğrenciler jeolojik yapıları üç boyutlu değerlendirebilirler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Jeolojik bilgileri, Matematik ve Fen bilimleri ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip olur 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Deney tasarlar ve uygular, veri toplayarak sonuçları analiz edip yorumlayabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Jeolojik problemler ile ilgili saptanan çözümlerin toplumsal etkilerini kavrar. 5
PÖÇ04 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yeraltı ve yer üstü doğal kaynakların aramasını yapar. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik uygulamaları için gerekli olan yöntem ve araçları seçer ve kullanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Jeolojik problemlerin çözümüne yönelik bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda aktif çalışır, sorumluluk alabilir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Girişimcilik, yenilikçilik konularıyla çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Jeolojik problemleri ve Mühendislik problemlerini tanır ve bunlara çözüm üretir. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki etik, Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çevre, iş güvenliği konularında ve mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçlarının farkındadır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Jeolojik olayları üç boyutlu düşünebilir, yorumlayabilir, analiz ve sentez yapabilir. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kayaçların oluşumunu, kayaç türlerini, mineralleri bilir.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahiptir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Jeolojik uygulamalar için gerekli teknikleri ve araçları kullanarak harita çizer, jeolojik kesitler çıkarır. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Doğal olarak gelişen Jeolojik tehlikeleri araştırabilir ve rapor yazar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, Metot, Çizgiler ve standart yazı teknikleri. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Doğrular ve dikme çizimleri ile geometrik çizimler. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 İzdüşüm ve görüş çıkarma Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Cisimlerin önden, yandan ve üstten görünüşleri ile ilgili çizimler. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Topografik haritalardan kesit çıkartılması Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Topografik blok diyagram çizimleri (basit) Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Topografik blok diyagram çizimleri (karmaşık) Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Genel haritaların, sınıflandırılması, topografik haritalar ve üzerindeki başlıca veriler. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Topografik haritalarda yön, ölçek, koordinat, engebe, yer tespitleri ve kesit çıkartılması. Topografik ve jeolojik blok diyagram çeşitleri. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Ayrıntı ve kapsadıkları bilgilere göre jeolojik haritalar ve çeşitleri. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Kayaçların yapıları ve haritalar üzerinde simgesel gösterimler ve jeolojik harita işaretleri. Düzlemsel yapılarla ilgili geometrik bilgiler. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Jeolojik haritaların okunması ve yorumlanmaları. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Jeolojik yapı elemanlarının konumlarının saptanması, jeolojik ve topografik yüzeylerin arakesitlerinin saptanması. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Ölçekli ve ölçeksiz kesit, kroki ve panoramik çizimlerin çıkartılması, jeolojik verilerin blok diyagramlara işlenmesi. Önerilen ders ve uygulama kitaplarındaki ilgili bölümlerin okunması ve mazemelerin getirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 106
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,24
AKTS 4 AKTS