SHS240 Standardizasyon ve Kalite Yönetimi

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS240
Ad Standardizasyon ve Kalite Yönetimi
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SEDEFGÜL YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK


Dersin Amacı

Standardizasyon ve kalite yönetimi hakkında bilgi ve becerileri kazandırmak.

Dersin İçeriği

Standardizasyon ve kalite yönetimi hakkında bilgilerin verilmesi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Doç. Dr. Sedefgül YÜZBAŞIOĞLU ARIYÜREK Standardizasyon ve Kalite Yönetimi Ders Notları, 2019

Notlar

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Carl A. Burtis, Edward R. Ashwood, David E. Bruns, 2012


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite kavramını tanımlar.
ÖÇ02 Kalite kontrol nediri açıklar.
ÖÇ03 Standart ve standardizasyonu tanımlar.
ÖÇ04 Kalite yönetim sistemlerini açıklar.
ÖÇ05 Kalite yönetiminin unsurlarını açıklar.
ÖÇ06 Metot validasyonunu açıklar.
ÖÇ07 Kaliteyi etkileyen faktörleri açıklar.
ÖÇ08 Uluslar arası kalite kontrol kuruluşlarının tanır.
ÖÇ09 İç kalite kontrol analizlerini açıklar.
ÖÇ10 Dış kalite kontrol analizlerini açıklar.
ÖÇ11 Kalite kontrol sonuçlarını yorumlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan ağız-diş temel yapısını ve fonksiyonunu açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ağız bölgesine yapılan protetik ve ortodontik uygulamaların temel özelliklerini listeler.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen ile ilgili temel bilgileri tanımlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Estetik fonasyon ve fonksiyonla ilgili özellikleri tanımlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvarda kullanılan araç ve gereçleri tanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alana özgü maddeler bilgisini tanımlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dişe takılacak restorasyonların nasıl hazırlanacağını açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yapılacak restorasyonun laboratuvar aşamalarını listeler.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak hastaya takılacak restorasyonu hazırlar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullanılan alet, malzeme ve maddeleri kullanım yerine göre sıralar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Diş hekimi tarafından alınan ölçülerden model hazırlar.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hazırlanan modeler üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini ve estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Obturatör, splint vs gibi apareyleri hazırlar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullandığı aletlerin bakımını ve basit onarımını yapar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullanılan aletlerin kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar. 1
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar eksiklerini belirler ve gerekli olan malzemeler için istekte bulunur.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme bilincine sahip olur.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar, en az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır.
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, mesleki teknolojik gelişmeleri izler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalite kavramı Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
2 Neden kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
3 Standart ve standardizasyon Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
4 Yönetim kalitesi ve standartları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
5 Kalite yönetim sistemi modelleri Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
6 Kalite yönetiminin unsurları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
7 Kaliteyi etkileyen faktörler Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Uluslar arası kalite kontrol kuruluşları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
10 İç kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
11 İç kalite kontrol sistemleri Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
12 İç kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
13 Dış kalite kontrol Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
14 Dış kalite kontrol sonuçlarının yorumlanması Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
15 Dış kalite kontrol programları Kaynaklardan konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS