IAS203 Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IAS203
Ad Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. GÜLAY HALİDİ


Dersin Amacı

Hastane öncesi alana özgü olarak ortaya çıkabilecek iletişim niteliklerini ve stress faktölerini bilmek, bunlara yönelik etkin iletişim ve stressi yönetme becerisi kazanmaktır.

Dersin İçeriği

1.İletişim ve Öğeleri 2.İletişim Çeşitleri ve Şekilleri 3. Sağlık Sorunu Olan Bireylerle İletişim 4.Hasta Yakını ile İletişim 5.Engelli Bireylerle İletişim 6.Özel Durumlarda İletişim 7. Stress Kavramı, Kapsamı, Belirtileri 8.Stress Faktörleri 9.Stresi Önleme ve Kontrol Etme Yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

Dersin önkoşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015.

Notlar

1-Losyk B. Sakin Ol, Sinirlerine Hâkim Ol. Çevirmen Engin G. İstanbul: MESS Yayınları, 2006. 2-Rowshan A. Stres Yönetimi. Çevirmen Cüceloğlu Ş. İstanbul: Sistem Yayıncılık, 2000. 3-Özcan A. Hemşire-Hasta İlişkisi ve İletişim. Ankara: Sistem Ofset, 2006. 4- Ekşi A. Kitlesel Olaylarda Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Yönetimi. İzmir: Kitapana, 2015: 48-64, 113. 5-Ekşi A. Nükleer Kaza ve Saldırılarda Bütünleşik Kriz Yönetimi. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları Atatürk SHMYO Yayın No:5, 2014: 78-79. 6-Okutan M, Tengilimoğlu D. İş Ortamında Stres ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri: Bir Alan Uygulaması. G.Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, 2002; 3: 15-42. 7-Sağlıkta İletişim. Erişim: (http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Sa%C4%9Fl%C4%B1kta%20Ileti%C5%9Fim.pdf) Erişim Tarihi: 20.07.2015


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İletişim ve iletişimle ilgili nitelikleri açıklar.
ÖÇ02 Bireysel, örgütsel ve toplumsal iletişime yönelik özellikleri belirtir.
ÖÇ03 Hastane öncesi alana özgü olarak hasta, hasta yakını ve sağlık profesyonelleri ile ilişkideki iletişimin ayırt edici özelliklerini tanımlar
ÖÇ04 Stress kavramını ve kaynaklarını tanımlar.
ÖÇ05 Stressle baş etme yöntemlerini belirtir.
ÖÇ06 Hastane öncesi alana özgü stress durumlarını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi terminolojiye uygun bir şekilde insan vücudunu yapısal ve fonksiyonel açıdan tanımlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Olay yerine, hastaya/ kazazedeye ve kendisine yönelik alınması gereken güvenlik önlemlerini tanımlar, hastayı/ kazazedeyi taşımak için gerekli ekipmanları ve uygun taşıma yöntemlerini açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Görev-yetki-sorumlulukları dahilindeki ilaçları ve ilaç uygulama yöntemlerini belirtir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Oksijen tedavisinin endikasyonlarını ve ekipmanlarını tanımlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Endike olduğu durumlarda endotrakeal entübasyonu açıklar
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Doğru ekipmanla kanama kontrol yöntemlerini tanımlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İleri yaşam desteği basamaklarını listeler
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ambulansın kullanımını, bakımını ve kontrolünü açıklar
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Olası meslek kazalarından korunabilmek için uygun vücut mekanik yöntemleri sıralar
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastanın/kazazedenin durumunu fiziksel muayene ve diğer tanılama yöntemleriyle etkin bir şekilde açıklar
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Otomatik ve manuel eksternal defibrilatörü kullanır
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastanın/kazazedenin immobilizasyonun gerekli olduğu durumlarda uygun ekipmanları kullanır
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Multiple yaralanmalarda veya afetlerde triyajı veya triyaj tekniklerini yönetir
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel yaşam desteği basamaklarını ve yöntemlerini uygular
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastanın/kazazedenin problemine yönelik çözüm pratiklerini uygulamada bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenme dinamiklerini göz önünde bulundurarak alanına özgü bilgilere ulaştığında eleştirel bir yaklaşımla bilgileri analiz eder 4
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uygun teknikleri ve yöntemleri kullanarak komuta kontrol merkezi, diğer kuruluşlar ve hasta/hasta yakınlarıyla iletişim kurar 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyeleri ve diğer kuruluşlarla kooperasyonu sağlar 5
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Haberleşmeyi sağlama ve veri aktarımı için bilgi iletişim teknolojilerini ve gerekli olduğu durumlarda en az bir yabancı dili kullanır 5
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Değişen çevre koşullarının ve teknolojik ilerlemenin sonuçlarını izler ve bu koşulların alana özgü dinamiklerini analiz eder 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin Tanıtımı ve Ders Akışının Açıklanması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 İletişim ve Öğeleri Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
3 İletişim Çeşitleri ve Şekilleri Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
4 Stress Kavramı, Kapsamı, Belirtileri *Halidi G. Çukurova Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stress Yönetimi Ders Sunumu Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
5 Stress Faktörleri Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Stresi Önleme ve Kontrol Etme Yöntemleri Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Problem Çözme
7 Sağlık Sorunu Olan ve Panik Yaşayan Bireylerle İletişim Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
8 Ara Sınav Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Çocuk ve Yaşlı Hastayla İletişim Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
10 Öfkeli ve Kayıp Yaşayan Hasta Yakını ile İletişim Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
11 Görme ve Zihinsel Engelli Bireyle İletişim Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
12 Konuşma ve İşitme Engelli Bireyle Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
13 Afetlerde Stress Yönetimi Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
14 Kaza ve Salgınlarda Stress Yönetimi Vaka Çalışması Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
15 Toplumsal Olaylarda Stress Yönetimi Vaka Çalışması, Dersin Değerlendirilmesi Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Öğretim Yöntemleri:
Rol Oynama, Grup Çalışması, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Halidi G. Hastane Öncesi Alanda İletişim Becerisi ve Stres Yönetimi Dersi Notları, 2015. Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS