KON113 İşletmeye Giriş

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KON113
Ad İşletmeye Giriş
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ERDİNÇ BALLI


Dersin Amacı

Dersin amacı; İşletme yönetimi alanında yeni öğretim almaya başlayan öğrencilere, alanın temel kavramlarını tanıması, istihdam için işletme faaliyetlerinin geçerli bir çalışma alanı olarak görmesi, hızlı değişen işletme bilimi alanındaki gelişmeleri açıklayabilmesi, işletmecilik rollerini ve bunların işletme başarısındaki etkilerini değerlendirebilmesi için gerekli yetiyi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Dersin temel içeriği; İşletme biliminin temel felsefesi, kavramları ve pratik uygulama araçları ile ilgili bilgileri öğrencilere aktararak işletmeyi kurma ve yönetme becerisini geliştirmektir. Bu sonuçları elde edebilmek için dinamik bir çevrede risk almasının ve kar etmenin yolları; ekonominin işletmeyi nasıl etkilediğini kavramaya yönelik yetilerin geliştirme yöntemleri; küresel pazarda nasıl iş görüleceğinin ilkeleri, ahlaki ve toplumsal sorumluluk davranışlarını geliştirme imkanları; değişik nitelikte işletme sahipliği; işletme yönetimi ve üretim yönetimi gibi konular ders programına dahil edilmiştir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Temel İşletmecilik Bilgisi, Hüseyin ÖZGEN, Azim ÖZTÜRK, Azmi YALÇIN.

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletmenin temel işlevlerini açıklar.
ÖÇ02 İşletme yönetimi alanının temel kavramlarını açıklar.
ÖÇ03 Çeşitli işletme kuruluşlarının oluşmasına ilişkin bilgileri gerçek hayatta uygular.
ÖÇ04 Ahlaki ve toplumsal sorumluluğa ilişkin davranışları sergiler.
ÖÇ05 Küçük bir işletme kurabilmek için basit bir fizibilite raporu hazırlar.
ÖÇ06 Küreselleşme olgusunun işletmeler üzerindeki etkisini doğru ilişkilendirir.
ÖÇ07 Çalışma hayatında çalışanlara yetki veren bir liderlik niteliği sergiler.
ÖÇ08 İşletme yönetimi uygulamasında yönetim eğitiminin pozitif etkisini yansıtır.
ÖÇ09 Çalışma hayatında planlama örgütleme, yönlendirme ve denetleme uygulamalarını yapar.
ÖÇ10 İşletme kuruluşlarında pozitif insan kaynakları yönetimi prensiplerini uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İşletme İle İlgili Temel Kavramlar, Ekonomik Sistemler, Üretim Faktörleri. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Amaç Kavramı, İşletmenin Amaçları, Performans Ölçütleri ve Çevresi. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmelerde Büyüme. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kuruluş Yeri Kavramı ve Önemi. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 İşletme ve Çevresi, İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk, İşletme İçi Ahlak Kuralları. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Uluslararası İşletmecilik, Küreselleşme Olgusu, Uluslararası Organizasyonlar. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ara Sınav. Sınava Hazırlık. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
8 Yönetim Tanımı, Yönetim Düşüncesinin Gelişmesi, Yönetimde Hiyerarşi. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
9 Yönetim Fonksiyonları, Planlama, Örgütleme, Yürütme, Koordinasyon, Kontrol. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 İnsan Kaynakları Yönetimi, İşçi - İşveren İlişkileri, Motivasyon, İletişim, Liderlik. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 İşletme Fonksiyonları, Üretim Yönetimi, Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Pazarlama Yönetimi. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Muhasebe Kavramı. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Finansal Yönetim Kavramları, Sermaye Piyasası Kavramı. Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Halkla İlişkiler Kavramı ve İlkeleri Kitapta ilgili bölüm okuma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı. Sınava Hazırlık. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavı. Sınava Hazırlık. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 119
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,76
AKTS 5 AKTS