Genel Bilgi
Birim | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU |
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ PR. | |
Kod | KON227 |
Ad | Konaklama İşletmeleri Yönetimi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK
(Güz)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin genel amacı, konaklama işletmelerinin yönetimi ve işleyişi konusunda iş yaşamında kullanılacak yönetim becerileri kazandırmaktır
Dersin İçeriği
Turizm endüstrisi ve turizm işletmeleri, otel işletmeleri ve kuruluş yeri seçimi, otel işletmelerinde yönetim fonksiyonları, otel işletmelerinde odalar bölümü, yiyecek içecek hizmetleri bölümü, satın alma bölümü, pazarlama bölümü, muhasebe bölümü, otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, bilgi teknolojileri, otel işletmelerinde halkla ilişkiler, inovasyon, teknik servis ve güvenlik, otel işletmelerinde eğlence hizmetleri bölümü
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yok
Kaynaklar
Otel İşletmeciliği, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Erzurum, 2019
Notlar
Ders notları ve ders sunumu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Turizm endüstrisi ve turizm işletmelerini tanımlar |
ÖÇ02 | Konaklama işletmeciliği alanındaki temel sorunlara çözüm önerileri belirtir. |
ÖÇ03 | Yöneticinin sahip olması gereken yönetsel yetenekleri değerlendirir. |
ÖÇ04 | Otel işletmelerinde yönetim fonksiyonlarını açıklar |
ÖÇ05 | Otel işletmelerindeki departmanları ve işleyişi açıklar |
ÖÇ06 | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojilerini belirtir. |
ÖÇ07 | Otel işletmelerinde kullanılan inovasyon uygulamalarına örnekler verir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. | 5 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Turizm Endüstrisi ve Turizm İşletmeleri | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Otel işletmelerinin tanımı, sınıflandırılması ve kuruluş yeri seçimi | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Otel işletmelerinde yönetim fonksiyonları | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Otel işletmelerinde odalar bölümü | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Otel işletmelerinde yiyecek içecek hizmetleri bölümü | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Otel işletmelerinde satın alma, teslim alma ve depolama işlemleri | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Otel işletmelerinde pazarlama | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Otel işletmelerinde muhasebe bölümü | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Otel işletmelerinde bilgi teknolojileri | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Otel işletmelerinde halkla ilişkiler | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Otel işletmelerinde inovasyon | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Otel işletmelerinde teknik servis ve güvenlik | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Otel işletmelerinde eğlence hizmetleri bölümü | İlgili konu hakkında bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Final Sınavları | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavları | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 40 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
Genel Toplam | - | 100 |