Genel Bilgi
Birim | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU |
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ PR. | |
Kod | KON265 |
Ad | Yönetim ve Organizasyon |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK
(Güz)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin genel amacı, İşletmelerde yönetim ve organizasyon kavram ve süreçlerine ilişkin genel bir anlayış kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Yönetimin temel kavramları, yönetim biliminin gelişimi, planlama ve karar verme, örgütsel yapı ve tasarım, işletme yönetiminde yetki, güç ve liderlik, güdüleme, örgütsel iletişim, kontrol, işletme yönetiminde gruplar ve takım çalışması, bilgi yönetimi, küresel işletme yönetimi, kültürlerarası yönetim, yeni örgütse tasarımlar, kurumsal sosyal sorumluluk ve etik
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yok
Kaynaklar
Yönetim ve Organizasyon, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Erzurum, 2019
Notlar
Ders notları ve ders sunumu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yönetim biliminin tarihsel gelişimini açıklar. |
ÖÇ02 | Örgüt ve çevre ilişkisini açıklayan yeni yönetim kuramlarını belirtir. |
ÖÇ03 | Planlama, Örgütleme, Yürütme, Eşgüdümleme ve Denetim işlevlerini açıklar. |
ÖÇ04 | Liderlik, Örgütlerde Güdüleme ve Örgütsel İletişim gibi destek işlevlerini tanır. |
ÖÇ05 | İşletme yönetiminde gruplar ve takım çalışmasını açıklar. |
ÖÇ06 | Küresel işletme yönetimi, kültürlerarası yönetim ve bilgi yönetimi kavramlarını tanımlar. |
ÖÇ07 | Yeni örgütsel yapı ve tasarımlara örnekler verir. |
ÖÇ08 | Kurumsal sosyal sorumluluk ve etik kavramlarını açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. | 4 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. | 5 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yönetimin temel kavramları | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Yönetim biliminin gelişimi | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Planlama ve karar verme | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Örgütsel yapı ve tasarım | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | İşletme yönetiminde yetki, güç ve liderlik | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Güdüleme | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Örgütsel iletişim | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kontrol | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | İşletme yönetiminde gruplar ve takım çalışması | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Bilgi yönetimi | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Küresel işletme yönetimi | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Kültürlerarası yönetim | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Yeni örgütsel tasarımlar | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Kurumsal sosyal sorumluluk ve etik | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Final Sınavları | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavları | Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |