Genel Bilgi
Birim | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU |
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ PR. | |
Kod | KON268 |
Ad | Kat Hizmetleri Yönetimi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. OYA YILDIRIM |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. OYA YILDIRIM
(Bahar)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere kat hizmetleri yönetimi konusunda teorik ve pratik beceriler kazandırmak.
Dersin İçeriği
Kat hizmetleri yönetiminin temelleri, kat hizmetleri departmanının diğer departmanlarla ilişkileri, kat hizmetleri çalışanları, kat hizmetleri çalışanlarının organizasyon içindeki pozisyonları, iş tanımları, kat hizmetleri takım çalışmasının ana avantajları, materyal planlama: ekipman ve malzeme yönetimi, kat hizmetleri kimyasalları ve kullanımı, malzeme ve ekipman temizliği, otel kat hizmetleri departmanının günlük yönetimi, kat hizmetleri departmanının diğer departmanlarla raporları, müşteri odası temizliği, temizlik ve bakım, yüzme havuzu operasyonları ve yönetimi, su kimyasalı, haşere kontrolü, otel odalarında güvenlik, büyük otellerde çamaşırhane ekipmanları.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Kozak, Meryem Akoğlan. (2017). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Notlar
Kozak, Meryem Akoğlan, Çiçek, Dönüş. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları El Kitabı, Detay Yayıncılık, Ankara.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kat hizmetleri departmanının diğer departmanlarla ilişkisini açıklar.. |
ÖÇ02 | Kat hizmetleri departmanında planlama konularını açıklar. |
ÖÇ03 | Kat Hizmetleri departmanında işlerin organize edilmesi ve programlanması sürecini açıklar. |
ÖÇ04 | Kat hizmetleri departmanında kontrol sürecini açıklar. |
ÖÇ05 | Kat hizmetleri departmanında bütçeleme sürecini açıklar. |
ÖÇ06 | Kat hizmetleri departmanında hijyen ve temizlik süreçlerini kavrar. |
ÖÇ07 | Kat hizmetleri departmanında kullanılan malzemeleri sıralar. |
ÖÇ08 | Kat hizmetleri departmanında güvenlik konularını açıklar. |
ÖÇ09 | Kat hizmetleri departmanında çamaşırhane yönetimini kavrar. |
ÖÇ10 | Konuk odasının temizlenme sürecini uygular. |
ÖÇ11 | VIP konuk odasının temizlenme sürecini uygular. |
ÖÇ12 | Oda dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken hususları açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kat Hizmetlerinin Tanımı, Organizasyonu ve Personel İşleri | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
2 | Kat Hizmetleri Departmanında Planlama ve Bilgi Akışı Süreci | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Kat Hizmetleri Yönetiminde İşlerin Organize Edilmesi ve Programlanması Süreci | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Kat Hizmetleri Departmanında Kontrol Süreci | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
5 | Kat Hizmetleri Departmanında Bütçeleme Süreci | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
6 | Kat Hizmetleri Departmanında Hijyen ve Temizlik | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
7 | Kat Hizmetleri Departmanında Kullanılan Malzemeler ve Oda Dekorasyonu | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kat Hizmetleri Departmanında Güvenlik | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
10 | Kat Hizmetleri Departmanında Çamaşır Hizmetleri ve Çamaşırhane Yönetimi | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
11 | Kat hizmetleri yönetimi uygulama 1 | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
12 | Kat hizmetleri yönetimi uygulama 2 | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
13 | Kat hizmetleri yönetimi uygulama 3 | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
14 | Kat hizmetleri yönetimi uygulama 4 | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
15 | Kat hizmetleri yönetimi uygulama 5 | Kitabın ilgili bölümlerinin okunması. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 20 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 20 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 80 |
Genel Toplam | - | 100 |