Genel Bilgi
Dersin Amacı / Hedefi
Otel işletmelerinde ziyafetin yeri ve önemi, ziyafet personelinin görevleri, ziyafetlerde ön hazırlık çalışmaları, ziyafetin organizasyonu ve ziyafet menüsü hakkında bilgi aktarmak amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Ziyafet bölümü organizasyonu, ziyafet satışı, ziyafet rezervasyonu, ziyafetin planlanması, ziyafet organizasyonunun yönetimi ve ziyafetlerde protokol.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Sevinç, Nilgün. (2004). Ziyafet ve İkram Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
Notlar
Yılmaz, Yaşar. (2012). Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ziyafeti tanımlar, otel işletmelerinde ziyafetin yeri ve önemini açıklar. |
ÖÇ02 | Küçük partiler, kokteyler, çay patileri, nişan düğün ziyafetleri, protokol yemekleri gibi ziyafet türlerini açıklar. |
ÖÇ03 | Banket personelinin özelliklerini ve görevlerini açıklar. |
ÖÇ04 | Ziyafet çeşitlerini sıralar, özelliklerini açıklar. |
ÖÇ05 | Ziyafet satış ve rezervasyon sürecini açıklar. |
ÖÇ06 | Ziyafetin planlanması ve ön hazırlık sürecini açıklar. |
ÖÇ07 | Ziyafet salonunun düzenlenmesi sürecindeki aşamaları sıralar. |
ÖÇ08 | Fransız servisi, İngiliz servisi, Amerikan servisi, Türk usulü servis ve büfe servisinin özelliklerini açıklar. |
ÖÇ09 | Ziyafet organizasyonunun yönetimini açıklar. |
ÖÇ10 | Menü planlamasında dikkat edilmesi gereken etkenleri açıklar. |
ÖÇ11 | Sofra protokolü ve protokol servis kurallarını açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. | 1 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Otel işletmelerinde ziyafetin tanımı, yeri ve önemi. | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Catering ve Ziyafet ilişkisi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Ziyafet bölümünün organizasyon yapısı ve önemi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Ziyafet çeşitleri | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Ziyafet satışı | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Ziyafet rezervasyonu | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Ziyafetin planlanması ve ön hazırlık | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Ziyafet salonunun düzenlenmesi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Ziyafetlerde servis türleri ve metodları | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Ziyafet organizasyonunun yönetimi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Ziyafet menüsü | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Ziyafetlerde protokol | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Ziyafetlerde hijyen ve sanitasyonun önemi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Ziyafet Bütçesi | Kitabın ilgili bölümünü okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Güncel dönem payları henüz belirlenmemiştir. Bir önceki dönem payları gösterilmektedir.
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 40 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
Genel Toplam | - | 100 |