KON292 İçecek Teknolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KON292
Ad İçecek Teknolojisi
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA


Dersin Amacı

Konaklama İşletmelerinde servise sunulan içeceklerin çeşitleri, özellikleri, üretim teknolojileri, saklanması, içimi ve servisi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

İçecek ve İçki Kavramları, Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması, Barlar ve Bar Personeli Hakkında Genel Bilgiler, Standart İçki Ölçüleri, İçki Üretim Yöntemleri, Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Bira, Şarap, Şampanya, Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rakı, Brendi, Viski, Votka, Tekila, Cin, Rom, Likör, Kokteyller, Diğer Alkollü İçkiler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. İçki Teknolojisi (Prof. Dr. Ahmet AKTAŞ, Arş. Gör. Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 213s. 2. Bar ve Kokteyller (Özgür BAKİ, Detay Yayıncılık, Ankara, 194 s.) 3. Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi (Ahmet SAPAZ, İnkilap Kitapevi, İstanbul, 310s.) 4. Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi (Yrd. Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara, 214s.)

Notlar

İlgili Makaleler Yayınlanmamış Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Alkollü ve alkolsüz İçecek kavramını ve özelliklerini anlatır ve sınıflandırılmasını yapar.
ÖÇ02 Bar kavramını, özelliklerini ve çeşitlerini açıklar.
ÖÇ03 Bar organizasyonunu sınıflandırabilir ve bar personelinde aranılacak özellikleri tanımlar.
ÖÇ04 İçecekler ve servis yöntemleri hakkında bilgi anlatır.
ÖÇ05 Çeşitli içkilerin üretim teknolojilerini ve özelliklerini açıklar.
ÖÇ06 Standart reçete hazırlar ve ölçü birimlerini önemini anlatır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. 5
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İçecek ve İçki Kavramları Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
2 Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
3 Barlar Hakkında Genel Bilgiler Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
4 Bar Personelinde Aranan Özellikler, Sınıflandırılması ve Görevleri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular
5 İçeceklerin Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar, Standart İçki Ölçüleri, İçeceklerin Servise Hazırlanışı Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
6 Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması (Soğuk Alkolsüz İçecekler: Su, Soda, Maden Suyu, Gazlı İçecekler, Sıcak Alkolsüz İçecekler: Çay çeşitleri, Bitki çayları çeşitleri, Kahve çeşitleri) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular
7 İçki ve İçecek Üretim Yöntemleri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Bira (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
10 Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Şarap, Şampanya (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
11 Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rakı, Konyak (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
12 Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Viski, Votka (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular
13 Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rom, Likörler (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
14 Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Tekila, Cin (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
15 Alkollü ve Alkolsüz Kokteyller (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav