Genel Bilgi
Dersin Amacı / Hedefi
Konaklama İşletmelerinde servise sunulan içeceklerin çeşitleri, özellikleri, üretim teknolojileri, saklanması, içimi ve servisi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği
İçecek ve İçki Kavramları, Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması, Barlar ve Bar Personeli Hakkında Genel Bilgiler, Standart İçki Ölçüleri, İçki Üretim Yöntemleri, Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Bira, Şarap, Şampanya, Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rakı, Brendi, Viski, Votka, Tekila, Cin, Rom, Likör, Kokteyller, Diğer Alkollü İçkiler.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1. İçki Teknolojisi (Prof. Dr. Ahmet AKTAŞ, Arş. Gör. Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 213s. 2. Bar ve Kokteyller (Özgür BAKİ, Detay Yayıncılık, Ankara, 194 s.) 3. Bütün Yönleriyle İçki ve Kokteyl Rehberi (Ahmet SAPAZ, İnkilap Kitapevi, İstanbul, 310s.) 4. Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi (Yrd. Doç.Dr. Yaşar YILMAZ, Detay Yayıncılık, Ankara, 214s.)
Notlar
İlgili Makaleler Yayınlanmamış Ders Notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alkollü ve alkolsüz İçecek kavramını ve özelliklerini anlatır ve sınıflandırılmasını yapar. |
ÖÇ02 | Bar kavramını, özelliklerini ve çeşitlerini açıklar. |
ÖÇ03 | Bar organizasyonunu sınıflandırabilir ve bar personelinde aranılacak özellikleri tanımlar. |
ÖÇ04 | İçecekler ve servis yöntemleri hakkında bilgi anlatır. |
ÖÇ05 | Çeşitli içkilerin üretim teknolojilerini ve özelliklerini açıklar. |
ÖÇ06 | Standart reçete hazırlar ve ölçü birimlerini önemini anlatır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. | 5 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. | 4 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | İçecek ve İçki Kavramları | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
2 | Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
3 | Barlar Hakkında Genel Bilgiler | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
4 | Bar Personelinde Aranan Özellikler, Sınıflandırılması ve Görevleri | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | |
5 | İçeceklerin Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar, Standart İçki Ölçüleri, İçeceklerin Servise Hazırlanışı | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
6 | Alkolsüz İçecekler Tanımı, Özellikleri ve Sınıflandırılması (Soğuk Alkolsüz İçecekler: Su, Soda, Maden Suyu, Gazlı İçecekler, Sıcak Alkolsüz İçecekler: Çay çeşitleri, Bitki çayları çeşitleri, Kahve çeşitleri) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | |
7 | İçki ve İçecek Üretim Yöntemleri | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Bira (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
10 | Fermantasyonla Üretilen Alkollü İçkiler: Şarap, Şampanya (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
11 | Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rakı, Konyak (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
12 | Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Viski, Votka (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | |
13 | Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Rom, Likörler (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
14 | Damıtma Yöntemiyle Üretilen Alkollü İçkiler: Tekila, Cin (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
15 | Alkollü ve Alkolsüz Kokteyller (Tanımı, Tarihçesi, Üretim Yöntemleri, Çeşitleri, Ülkelere Göre Ünlü Markaları, Servisinde kullanılacak Araç-Gereçler ve Bardaklar, Servis Usulleri, Depolanması, Güncel Fiyatları) | Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Güncel dönem payları henüz belirlenmemiştir. Bir önceki dönem payları gösterilmektedir.
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 40 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
Genel Toplam | - | 100 |