KOS317 Mutfak Hizmetleri Yönetimi

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KOS317
Ad Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA


Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilerin mutfak hizmetleri yönetimi, organizasyonu ve farklı mutfak kültürleri hakkında bilgilendirilmesi, mutfağın fiziksel özelliklerini analiz edebilmesi, mutfakta kişisel, işyeri ve gıda hijyenini uygulayabilmesi, gıdaların hazırlanması, pişirilmesi ve sunulması süreçlerinin uygulanabilmesi ve mutfakta verimliliğini sağlayabilmesidir.

Dersin İçeriği

Mutfak hizmetleri yönetimi, organizasyonu, fiziksel özellikleri, dünya mutfakları, hijyen ve sanitasyon, gıda hazırlama ve verimlilik konularını içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi (Prof. Dr. Ahmet AKTAŞ, Arş. Gör. Bahattin ÖZDEMİR, Detay Yayıncılık, Ankara, 276 s.) 2. Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Ayhan GÖKDEMİR, Editör Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 156 s.) 3. Mutfak Hizmetleri (Cemal TÜRKAN, Değişim Yayınları, İstanbul, 325s.) 4. Gıda ve Personel Hijyeni (Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Detay Yayıncılık, Ankara, 179s.) 5. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Çalışan Personel İçin Sanitasyon Hijyen Eğitimi Rehberi (Prof. Dr. Türkan KUTLUAY MERDOL, Prof. Dr. Yasemin BEYHAN, Prof.Dr.Nevin CİĞERİM, Prof. DR. Fatma SAĞLAM, Yrd.Doç.Dr. Muhittin TAYFUR, Öğr.Gör. Murat BAŞ, Uzm. Dyt. Ayhan DAĞ, Hatiboğlu Basım ve Yayım San.Tic.Ltd.Şti., Ankara, 142 s.) 6. Menü ve Yönetim (Prof. Dr. Bahattin RIZAOĞLU, Yrd. Doç.Dr. Murat HANÇER, Detay Yayıncılık, Ankara, 278s.) 7. Turizmde Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama (Cemal TÜRKAN, Detay Yayıncılık, Ankara, 170s.) 8. Whitney, E. Rolfes, S. R. (2007), Understanding Nutrition. (11th ed.). USA, Wadsworth Publishing.

Notlar

Konuyla İlgili Makaleler Yayınlanmamış Ders Notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1. Temel mutfak kavramlarını, mutfak organizasyonunu, mutfakta yönetim kapsamını ve ilkelerini uygular.
ÖÇ02 2. Mutfak kültürünün bir turistik ürün olarak kullanımını tartışır.
ÖÇ03 3. Mutfağın fiziksel özelliklerini ve planını, mutfak araç-gereçleri ile malzemelerini ve mutfakta iş güvenliğini bilir ve uygular.
ÖÇ04 4. Gıdaların hazırlanması, pişirilmesi ve sunulması süreçlerini ve bunların denetimini gerçekleştirir ve mutfakta verimliliği gözetir.
ÖÇ05 5. Menülerin planlanmasını beslenme ilkelerini ve besin gruplarını göz önüne alarak sağlar.
ÖÇ06 6. Mutfakta kişisel, işyeri ve gıda hijyenini gözetir ve uygular. Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramları ve HACCP ilkelerini uygular.
ÖÇ07 7. Endüstriyel mutfak uygulamalarını örneklendirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mutfak Tanımı, Çeşitleri ve Tarihsel Gelişimi, Türk ve Dünya Mutfaklarının Genel Özellikleri 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verim 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Otel İşletmelerinde Mutfak Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Uygulama Oteli Mutfağında İnceleme 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler, Uygulama Oteli Mutfağında İnceleme 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları 1, 2 ve 3 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Vize Haftası Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi 4 ve 5 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Beslenmenin Önemi, Besin Öğeleri ve Grupları, 6, 7 ve 8 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Beslenme ve Menü Planlama 6, 7 ve 8 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Temel Pişirme Yöntemleri ve Uygulamaları 1 ve 2 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Otel İşletmelerinde Mutfaklarında Denetim 1 ve 2 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Çeşitli Otel ve Toplu Beslenme Hizmeti Veren Firmaların Mutfakları hakkında Bilgilendirme ve Ayarlandığı Taktirde Yerinde İnceleme Saha Çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri 4 ve 5 nolu kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Final Haftası Sınava Hazırlık
17 Final Haftası Sınava Hazırlık