KOS309 Gıda Teknolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KOS309
Ad Gıda Teknolojisi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA


Dersin Amacı

Yiyecek içecek departmanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere alt yapı oluşturması için bu derste, gıdaların özellikleri ve bileşimleri hakkında bilgi vermek, gıda muhafaza yöntemlerini öğretmek ve çeşitli gıda üretim teknolojilerinin kavranmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Gıdaların Bileşimleri (Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Su, Vitamin ve Mineraller), Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri, Fonksiyonel Gıdalar ve Özellikleri, Gıda Zehirlenmeleri ve Alınması Gereken Önlemler, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Yağ Teknolojisi, Fermantasyon Teknolojisi, Tahıl Teknolojisi, Özel Gıdalar Teknolojisi hakkında bilgileri içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Gıda Teknolojisi (Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, Ankara, 426s). 2. Gıda Bilimi ve Teknolojisi (ERTUGAY, Z., Kurt, A., Elgün, A., Gökalp, Y.1994, Atatürk Üniversitesi yayın no: 671, Zir.Fak.Yayın no: 301; Ders Kitapları Serisi No: 53, S: 398) 3. Turizmde Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, C. Türkan, Detay yayıncılık, Ankara,170s). 4. Principles of Food Chemistry, J.M.Deman, The Avi Publishing Company, İnc. Connecticut, 520p.

Notlar

Yayınlanmamış Ders Notu Konuyla ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlar.
ÖÇ02 Gıdaların özelliklerini ve bileşimini anlatır.
ÖÇ03 Gıda muhafaza yöntemlerini sınıflandırır.
ÖÇ04 Çeşitli gıda işleme yöntemlerini açıklar.
ÖÇ05 Fonksiyonel gıda kavramını ve özelliklerini açıklar.
ÖÇ06 Çeşitli gıda teknolojilerini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Tanımı, Gıdaların Bileşimi: Karbonhidratlar Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Gıdaların Bileşimi: Proteinler Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Gıdaların Bileşimi: Yağlar Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Gıdaların Bileşimi: Su, Vitamin ve Mineraller Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Fonksiyonel Gıdalar ve Özellikleri Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Gıda Zehirlenmeleri ve Alınması Gereken Önlemler Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Yağ Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Fermantasyon Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Tahıl Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Özel Gıdalar Teknolojisi Kitaplardaki ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav