KOS310 Kültür Turizmi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KOS310
Ad Kültür Turizmi
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK


Dersin Amacı

Dersin genel amacı, Türkiye'deki tarih öncesi turizm, arkeolojik turizm, tarihsel turizm, askeri turizm, inanç turizmi kaynakları, el ve kitap sanatları, mutfak ve yeme içme kültürü hakkında genel bir anlayış kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Türkiye'nin prehistorik turizm, arkeolojik turizm, tarihsel turizm, askeri turizm ve inanç turizmi kaynakları, el ve kitap sanatları, mutfak ve yeme içme kültürü

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yok

Kaynaklar

Türkiye'nin Kültürel Mirası II, T.C. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir, 2013

Notlar

Ders notları ve ders sunumu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Türkiye'deki prehistorik turizm kaynaklarını açıklar
ÖÇ02 Türkiye'deki arkeolojik turizm kaynaklarını açıklar
ÖÇ03 Türkiye'deki tarihsel turizm kaynaklarını açıklar
ÖÇ04 Türkiye'deki askeri turizm kaynaklarına örnekler verir.
ÖÇ05 Türkiye'deki inanç turizm kaynaklarına örnekler verir
ÖÇ06 Türkiye'de kültür turizmi kapsamında el ve kitap sanatlarına örnekler verir
ÖÇ07 Türkiye'de kültür turizmi kapsamında mutfak ve yeme içme kültürünü açıklar
ÖÇ08 Türkiye'de kültür turizmi kapsamında değerlendirilen diğer turizm kaynaklarına örnekler verir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Prehistorik Turizm tanım ve kapsamı, mekansal izleri ve kanıtları İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Prehistorik Turizm, kültürel izler, mekansal planlama İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Arkeolojik Turizm tanım ve kapsamı, uygulamalar ve olanaklar İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Arkeolojik Turizm, müzelerde arkeolojik turizm, mekansal sorunlar İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Arkeolojik Turizm, antik sitlerde mekansal sorunlar, mekansal etkiler İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Tarihsel turizm tanım ve kapsamı, mekansal düzenlemeler İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Tarihsel Turizm, anıtsal tek yapılar ve turizm İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tarihsel turizm, mekansal düzenleme, tarihsel turizmin sorunları İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Askeri Turizm tanım ve kapsamı, mekansal düzenlemeler İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Türkiye'de Askeri Turizm İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Türkiye'de el ve kitap sanatları İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Türkiye'de mutfak ve yeme içme kültürü İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 İnançla ilgili ilk yapılar, kiliseler ve inanç turizmi, manastırlar ve inanç turizmi İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 İslam dini yapıları ve inanç turizmi, İnanç turizmi uygulamaları İlgili konuyu inceleme ve araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav