Genel Bilgi
Kod | BP215 |
Ad | Bitki Üretim teknikleri II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. FAHRİYE BİHTER ZAİMOĞLU ONAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı öğrencilerin; iki yılda edindikleri tüm donanımları sayesinde literatür taramayı ve mesleğe uygun olarak belirledikleri bir konuda bilimsel araştırma yapmalarını ve bunu mezuniyet tezi haline getirmelerini sağlamaktır
Dersin İçeriği
Bahçe bitkileri ve tarla bitkilerinin sınıflandırılması ve önemi. Bahçe ve tarla bitkilerinin biyolojik özellikleri. Bitkilerde çoğaltma. Bitkisel üretimde toprak işleme, ekim dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama, hasat.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Plant Cell Culture. Collin, H.A.,Edwards, S. (1998). BIOS Scientific Publishers, Oxford, UK.
Notlar
Plant Cell Culture: a Practical Approach, 2nd edn. Dixon, R.A. and Gonzalez, R.A. (Eds) (1995). IRL Press at Oxford University Press, Oxford, UK.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mesleğe katkı sağlayacak bir konuda literatür tarayarak, araştırma önerisi hazırlar |
ÖÇ02 | Çalışmalarda gereç-yöntem kısmını oluşturur |
ÖÇ03 | Doku Kültüründe Besin Ortamları ve Kültür Şartları |
ÖÇ04 | Analizler sonucunda çıkan bulguları literatürle destekleyerek Bulgular ve Tartışma bölümlerini açıklar |
ÖÇ05 | Bir çalışma sonrasında sonuç ve öneriler geliştirir |
ÖÇ06 | Hazırladığı çalışmayı mezuniyet ödevi halinde sunar |
ÖÇ07 | Bahçe-Süs bitkilerinin üretilme tekniklerini öğrenir |
ÖÇ08 | Bitkilerin vejetatif (çelik, aşı, daldırma, doku kültürü vd) üretilmelerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | 4 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | 4 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | 5 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanımı, Amaç ve Hedeflerin Belirlenmesi | sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Literatür tarama-konu belirleme kütüphane çalışması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
3 | Doğru kaynaklara/literatüre ulaşım - Kütüphanede yayın araştırma | sunum | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
4 | Doğru kaynaklara/literatüre ulaşım - İnternette doğru kaynağa ulaşım (The Cochrane Library , SSCI, Pub-Med, Türkçe Medlein vb) | sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Gerekli yayın ve araştırmacılara ulaşılarak izinlerin alınması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
6 | Araştırmanın planlanması (Problemin tanımı, önemi) | sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Araştırmanın planlanması (hipotezlerin kurulması, sınırlılıkların belirlenmesi, veri toplama) | sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Araştırmanın yapılacağı kurum/bölge/sahanın belirlenmesi | sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
10 | Verilerin toplanması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
11 | Uygun analizlerin yapılarak Bulguların oluşturulması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Tartışma, sonuç ve önerilerin oluşturulması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Kaynakların yazılarak mezuniyet çalışmasının tamamlanması | sunum | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
14 | Çeşitli Meyve Türlerinin Anaçları | sunum | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
15 | Daldırma tekniği ile çoğaltma | sunum | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 111 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,44 | ||
AKTS | 4 AKTS |